Per un reglament de participació ciutadana: transformam Bunyola!

18022009Des del primer dia, el nostre objectiu, el d’Esquerra-Bunyola, ha estat transformar el nostre poble; transformar-lo, clar està, per millorar-lo, i dins les nostres possibilitat, fer una petita ‘revolució’. Bunyola de vegades pareix que necessita mà de metge: escola que cau bocins -literalment-, fems a cada cantonada, un descontrol urbanístic creixent, entitats menyspreades i feines que queden a mig fer. No és que en vulgui fer mala premsa: el meu poble me té captivat, m’encanta formar-ne part. Però la realitat és la que és, i per això mateix, la volem canviar.

Ara ens proposam un repte, i presentam públicament la que ha de ser una de les pedres de toc d’aquest nou model de poble que intentam posar en marxa, un Reglament de Participació Ciutadana, tan avançat com la llei ens permet. L’Agenda Local 21, al seu moment, va ser un fracàs: per desinterès, per conduir malamentíssim el procés, etc. Nosaltres anam més enfora: volem impulsar els referèndums i les consultes populars, les Iniciatives Ciutadanes Municipals, els pressuposts participatius, els debats oberts i transparents. Un model de poble, per tant, que és completament diferent del que hem vist fins ara, enfora de les corruptel·les que ens sobrevolen com una amenaça, de l’opacitat i la mala fe, del sectarisme, o de la mala gestió. L’Ajuntament de Bunyola -imagín que com la majoria- fa massa temps que és un simple edifici vell en un racó de la plaça: no governa, sinó que més aviat ajuda a desgovernar. No representa, sinó que qualque pic un creu que seria millor que per res ens hi poguessin associar. Bunyola, fa molt de temps que funciona com una ‘comuna’: la gent ha après a prescindir de la Casa de la Vila, a funcionar autònomament, i pos la mà al foc que si demà l’Ajuntament deixava d’existir -el tancaven, el que fos-, el poble continuaria igual, i els nins anirien a escola, els bars obririen, la farmàcia també, tothom aniria a treballar i fins i tot el fems es recolliria millor…

Per tot això, pretenem obrir portes i finestres, i que tothom pugui entrar a l’Ajuntament a dir-hi la seva, sense filtres de partits, ni obscurantismes ni sectarismes. Pretenem, també, que aquesta proposta de reglament l’esmenin, la completin i se l’acabin fent seva totes les entitats, partits, i evidentment, ciutadans de Bunyola. Perquè quan arribem al dia que s’hagi de votar, no sigui la proposta d’Esquerra-Bunyola, sinó la de tots els bunyolins.

Reglament de Participació i Foment de la Democràcia a Bunyola

(corregit)

2 Comments

  1. Mussol ha dit:

    Amadeu, crec que a l’anterior legislatura es va fer una espècie de debat sobre l’estat del poble (o alguna cosa semblant) i aleshores vaig entendre que això era com una mena de compromís de l’Ajuntament. Què ens sabeu, a Esquerra, d’això? També l’ha de promoure, l’actual equip de govern? Estaria bé que Esquerra s’interessàs pel tema i, si hi ha un acord, que s’exigeixi que es faci.

  2. amadeu ha dit:

    El reglament segueix vigent; nosaltres el que hem fet ha estat incorporar-lo, com pots veure en Capítol VI, en aquest reglament més general.

    El reglament sobre el debat del poble diu que si el batle no el convoca, el secretari ho ha de fer d’ofici el segon quatrimestre de l’any. Estam al cas d’això, i exigirem que es compleixi, independentment que la nostra proposta tiri endavant o no.

Feu un comentari