Unitat: no es poden fer experiments amb gasosa

Unitat és una excursió“, deia en Nadal·l fa uns dies… que no duia enlloc, dic ara jo, potser perquè els companys de travessa no eren el més adequats, pot ser perquè aquests companys tampoc tenien ganes d’anar enlloc. Unitat ha fracassat de manera estrepitosa. De fet, quan ahir m’arribaven les dades de les taules de Bunyola, i els resultats dels altres pobles, vaig sentir una lleu vergonya. Avui, llegint-los, els resultats, sentia indignació: Alcúdia, Porreres, PALMA… A la capital, la cosa és més per riure que per plorar.

No entonaré el ‘ja vos ho deia‘, perquè a més de ser un comentari impertinent en aquestes hores baixes, a l’assamblea d’Esquerra que es va ratificar l’acord, tot i que vaig exposar les meves crítiques i reserves, hi vaig votar a favor: ho podíem provar, tot i les dificultats. Els darrers dies d’aquesta campanya fins i tot estava convençut que aniria bé. Ara sabem, després de la castanya, que no es poden fer experiments amb gasosa, substància que un no sap molt bé si incloure dins les begudes de cola o les aigues amb gas, que tampoc és gaire bona, i que es mescla amb qualsevol cosa que li doni un poc de gust.

Ara és el moment de l’anàlisi, i les executives respectives el faran. Jo tenc el meu de particular, no sé si coincident del tot o no amb la que farà el meu partit, que comença amb la reflexió que no podem aspirar mai a res que no sigui residual si cada quatre mesos ens presentam amb unes sigles diferents amb coalicions diferets. Bloc? Esquerra? PSM? Unitat? Complica molt més la campanya primer haver de justificar les noves sigles, explicar-les, per després explicar el programa: has de fer el doble de feina! Però me tem, per l’experiència d’aquests anys, que en podem estar quatre més barallant-nos una mica més, perquè a les properes autonòmiques correguem a fer una nova coalició, amb noves sigles i candidats, i embullem una mica més la gent.

A Unitat no l’hem votada ni nosaltres. Era una coalició curiosa, nascuda en circumstàncies estranyes i sense un futur clar. O, i ho dic sincerament, sense futur. Ha fracassat allà on, a priori, havia de triunfar més: a Alcúdia, a Porreres, a Costitx, cosa que converteix el Tercer Espai en Exterior, és a dir, més enllà de l’extratosfera, a la Lluna o més enfora. A altres pobles, el meu sense anar més enfora, era difícil la campanya conjunta, i no parlem de Sineu o Sant Joan… Pot ser s’hagués pogut fer millor, o senzillament, no es podia fer.

Ara queden quatre anys per endavant. Si EU era un aliat complicat fa un any, ara és un aliat inútil, a punt de l’extinció; UM és la gasosa que és bona per mesclar, però insubstancial: només està pendent de la mescla. Queda tot un espai per cobrir, real i menys teòric, el de l’esquerra nacional, senzillament, l’esquerra d’aquí. Li falta una marca consolidada. Tenim quatre anys per fer-ho.

Anuncis

7 thoughts on “Unitat: no es poden fer experiments amb gasosa

 1. Avui seré breu, Amadeu: hi estic d’acord! Tot i que he de dir que jo devia ser s’altra persona (juntament amb en Biel Huguet) que creia amb aquest projecte!

  Salut!

 2. Estic d’acord amb n’Amadeu. A mi d’entrada Unitat ja no em feia la mateixa il.lusió que va generar fa quatre anys Progressistes-que per cert varen treure més vots sense la crossa d’UM-. Els vaig votar per dir mira vist els altres com es comporten aquests són els “menys dolents”. Òbviament això d’anar plegats UM i PSM-ERC no pot anar bé de cap de les maneres per molt “nacionalista” que es sia. Venen de dos mons totalment antagònics i crec que ha pesat més els valors esquerra-dreta que no pas el nexe d’unió “nacionalista”. Jo opin que està bé tenir relacions normalitzades amb la dreta nacionalista autòctona. Però d’aquí a compartir un projecte hi ha un abisme. Pens com n’Amadeu que cal bastir i enfortir un projecte d’esquerra NACIONAL, d’aquí. I crec que és possible i absolutament necessari. Ara pens que cal reflexionar amb seny i sentit comú. Hem de ser realistes i reconèixer que ens hem fotut la gran patacada, i fer autocrítica. Ara bé, tampoc ens hem de deixar arrossegar pel derrotisme i el pessimisme que tan caracteritza el nacionalisme illenc; no hi ha res a fer, sempre som els mateixos…
  Per molt que diguin gent com Miquel Payeras que donen per finiquitat el nacionalisme o d’altres com Llorenç Capellà que de tan crítics que són no s’adonen que ells també tenen defectes-col.laborar en una revista en castellà per exemple- encara donarem molta matadura. Si en les èpoques més dures ens n’hem sortit com no ho hem de fer ara!!!
  Realistes (que no reialistes jejeje) sí. Però cony! una mica d’optimisme i ganes d’engrescar. Ja n’hi ha prou de fer ploramiques. Així segur que no anirem enlloc.

 3. Doncs jo crec que s’ha de seguir amb Unitat de cara a les generals del 2012. Hem d’unir esforços perquè sols no entrarem, no tenim, per mala sort, el suport sifucient.

  De cara a les autonòmiques comparteixo amb tu que EU és un aliat inútil a punt de l’extinció a qui se li va salvar la vida en el 2007. Al 2011 PSM-Esquerra-Unitat han de formar una candidatura única. I ho han de fer aquests tres partits i no Unitat perquè aquí sí que l’esquerra nacional té el suport suficient per ser present al Parlament i Consell Insular.

  Ànims i sort per aconseguir l’objectiu. Una abraçada des de Campanet.

 4. Unitat molt bé….però i UM? Unió Mallorquina què? UM és “nacionalista” pels seus propis interessos. Basta veure a Muro amb el camp de golf que han fet.
  En el fons estic content que Unitat se l’hagi fotuda.
  Amb UM no anirem en lloc perquè de “nacionalistes” no ho són gens. Cal recompondre el BLOC que és la única opció possible i alternativa. Tot el demés son vuits i nous i cartes que no lliguen.

  UM representa uns dreta rància i estantissa que tan se li fot la llengua, la cultura i el territori. Deixant de banda que és un partit racista i homòfob

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s