El debat d’Esquerra: ecologisme nacional

Ara ens ha aparegut un transvassament, pel Segre, que és l’Ebre. Precisament ara que a Esquerra ens haurem de replantejar unes quantes coses, moltíssimes: idò és el moment de plantejar-nos això també, el de fixar la posició davant el problema l’aigua, els recursos naturals, biodiversitat i gestió del territori. Que no només es debatin càrrecs i direccions, sinó estratègies i nous plantejaments: sobre l’ecologisme i l’ecologia. Sempre he tengut la impressió a al nostre partit li ha faltat una definició clara del model de país i l’explotació dels recursos naturals que tenim (tot i la bona feina de l’amic Quim Sangrà): no és que siguem un partit desenvolupista, però me fa l’impressió que no acabam d’enfocar el problema com seria lògic en un partit independentista: o és que l’explotació i degradació dels nostres eco-sistema i paisatge no és també una agressió al país, a la gent que hi viu i que en viu?

El ‘canvi climàtic’ ha encès l’alarma mundial del desastre ecològic. Tanmateix, les fusions de gel a l’Antàrtida o les sequeres africanes sempre ens queden molt enfora: nosaltres podem obrir el grifó i raja, encara neva suficient als Pirineus com per anar-hi a esquiar, i a l’estiu sol fer calor, més o més poca, com sempre. Per tant, és senzill dir que afegir-se al discurs del ‘desenvolupament sostenible’ poc concret i confiat en que el canvi climàtic només afecti aquells que sempre reben, que no ve d’aquí… Però ara que la sequera pot tallar l’aigua a Barcelona, que la MAT amenaça de xapar-nos el país de Salses a Guardamar, que els cinturons viaris i autopistes enrevolten d’asfalt el poc entorn que els queda a les àrees urbanes, que els camps de golf han inundat el territori, ara que les promocions ens desfiguren el paisatge i alteren els la vida dels pobles i viles i de la seva gent, ara tenim el canvi climàtic dins ca nostra, i per culpa nostra: ara hem de dir com l’hem d’afrontar.

Fa anys que aquest tema marca l’agenda política de les Balears, sobretot, i del País Valencià. Però al Principat no tant, precisament on Esquerra hi té la força, i només Esquerra Independentista -és d’agrair- i les JERC darrerament, plantegen obertament alguns d’aquests temes. Torna a sortir el transvassament de l’Ebre, ara pel Segre, i després sortirà el de les dessaladores: el drama és que no plou. Però qualque dia qualcú haurà de pensar si el drama també és que necessitam massa aigua, pels camps de golf que s’aproven i que s’han de regar, o els plans urbanístics municipals -el de Barcelona amb Collserola, sense anar més enfora- que acumulen gent sense pensar si hi haurà aigua perquè tothom es pugui dutxar o quantes de preses o molins s’hauran de fer perquè puguin encendre el llum. Dessaladores i transvassaments són pegats a la mala gestió de l’aigua, com ho són les incineradores pels residus o les regeneracions artificials de platges per la mar. Són pegats per seguir igual, desfent el país, sense que ningú sigui capaç, o no vulgui, plantejar un model alternatiu: un ecologisme nacional. Perquè el país és el nostre i la terra també. I és evident , no importa dir-ho, que si no ho fa Esquerra, no ho farà ningú.

Anuncis

6 thoughts on “El debat d’Esquerra: ecologisme nacional

 1. Hola!

  Trob que tens raó en tot excepte en la darrera frase. Conec bastanta gent d’Esquerra (no d’aquí Mallorca sinó del Principat) i el tema del desenvolupament sostenible el consideren una “xorrada de quatre ecologistes i dels d’Iniciativa”. Mentres a Mallorca ens preocupam pel territori, les barbaritats que es fan a la costa Brava, Daurada i al Maresme, aquí no les faria ni el PP. I amb el silenci còmplice de tots els partits catalans i espanyols…
  És una llàstima que l’esquerra nacional principatina es prengui un tema tan important amb un desinterès tan increïble…
  Com pot assumir una comunitat un creixement d’1,5 milions d’habitants sobre 6 en 15 anys i encara ningú s’hagi posat les mans al cap?
  Per cert, enhorabona pel canvi de format del blog!

 2. Estic content que t’agradi el nou format. El que dic al darrer paràgraf és un desig més que una realitat: ja sé que Esquerra no s’ocupa de l’ecologisme tant com a mi m’agradaria -o com ens agradaria-, i que el discurs a nivell nacional del partit està lluny del que feim a Mallorca (que segons com, també seria millorable). Però és precisament això, que si no ho ga Esquerra no ho farà ningú, de crear un discurs ecològicament nacional, o nacionalment ecològic, on l’ecologisme i l’ecologia siguin un dels eixos ideològics del partit de cara al futur.

  Salut!

 3. Vist el maremagnum en que malauradament s’està convertint ERC-cosa que no ens podem permetre els catalans perquè són punts a favor dels qui ens voldrien anorrear com a poble- crec que hi ha un bri d’esperança de que es pot capgirar la situació. Em refereixo a Esquerra Independentista. No negaré les meves simpaties envers aquest corrent que parla clar i català-mai més ben dit-. S’han de recuperar els valors netament d’esquerres i entre aquests un de fonamental per a la supervivència del país és el de l’ecologia i desenvolupament sostenible. Però no activisme ecologista de quatre melenuts protestant. Un ecologisme que es noti en el dia a dia, en la quotidianitat, es a dir manco retòrica i més fets palpables que facin veure a la gent que ERC si té un model de país equilibrat i sostingut territorialment. I que es diferencia del model del PSOE que és tan desenvolupista i depredador com el del PP. En aquest sentit el govern aragonès en mans dels “socialistes” vol autoritzar una aberració urbanística ben a prop de la Franja. Vol crear una mena de complexe lúdico-turístic a l’estil de Las Vegas en ple cor d’un paratge únic com són els Monegres. Una espècie de Terra Mítica o Marina d’Or al’interior. (més de 70 hotels entre altres monstruositats)
  Per això és necessari que ERC es posicioni clarament en aquesta qüestió. Publicar les balances fiscals està molt bé, però no convé estancar-se en un discurs escessivament economicista (aquest va ser un mal, entre d’altres, del fracàs d’Umitat, perdó Unitat x les Illes). Defensar la nació implica defensar la terra i defensar la terra significa defensar-la no només de les agressions verbals sinó també de les agressions físiques que són les més greus
  Esperem que al mes de juny tot s’aclareixi i es recondueixi el vaixell a bon rumb
  Tot aquest rotllo ho diu una persona ni militant ni simpatitzant oficial d’ERC. Simplement una persona que sent una corrent de connexió amb aquest partit-entre d’altres coses per antecedents familiars- i que em sap greu com s’estan duent a terme les coses després de la derrota del 9 de març
  Una abraçada a tots i totes i endavant les atxes

  Jaume Calafell i Massanet

 4. Jo, com en Jaume, també observo des de fora però de ben a prop el què està passant a Esquerra i em preocupa molt…

  Amadeu, el discurs ecologista és transversal, per sort. Els qui defensam la terra podem ser de dretes o d’esquerres, independentistes o unionistes, encara que pareix que ser ecologista impliqui ser més proper a unes tesis que a unes altres…
  Dit això, estaria molt bé que Esquerra realment abanderés el discurs de la defensa de la terra, però per ara no detecto massa veus contràries a la construcció en rústic, a l’ampliació de l’autopista d’Inca, a la conversió de terrenys rústics en camps fotovoltaics, a la construcció de la ronda d’Inca que massificarà els pobles dels voltants, a la construcció de polígons en pobles com Sencelles, etc. Perquè tot això està previst que ho facin “els nostres”…

  Per cert, que en aquest tema, les postures del PSM i Esquerra són 100% coincidents, no? Canviant de tema, no seria ja el moment de deixar-se de personalismes i intentar un front comú de l’esquerra nacional?

 5. El problema rau en que el BLOC en el cas de les illes es com el convidat de pedra, no se’l té en compte per a res. La prepotència del PSOE i l’altivesa d’UM no dona gaire marge de maniobra per als nostres. Si la conselleria de Medi Ambient hagués recaigut en tècnics realment qualificats i no un regal com és lo que ha estat el que ha fet el PSOE a UM aberracions com la del golf de Son Bosc no s’haguessin tol.lerat des d’un primer moment.
  Tres quarts del mateix ho podem aplicar al Principat en el seguidisme i popones que son ERC i IC-V respecte al psoE.
  Jo vull creure que la defensa de la terra i la natura és encara un pilar fonamental dins ERC i tot allò que s’anomenat Esquerra Nacional. Però s’ha de demostrar amb fets i no paraules buides de contingut. I si per aìxò és necessari que hi hagi una renovació absoluta de l’executiva del partit doncs benvinguda sia. El que no pot ser es continuar d’aquesta manera perquè com molt bé dius Amadeu si no ho fa ERC els altres menys encara. L’ecologisme d’IC-V és molt “megaguay” però en el fons no deixa de ser foc d’encenalls.
  Tenir responsabiltats institucionals no hauria d’implicar en cap cas a renunciar a les idees per les quals hem estat molt temps lluitant.
  Avui he anat d’excursió pels municipis de Son Cervera, Capdepera i Sant Llorenç des Cardassar i francament m’he posat de molt mal humor en veure com la voràgine del ciment i del malgust s’enfila fins gairebé els cims de les muntanyes. Especialment sagnant es el cas de Canyamel en que estan literalment xapant una muntanya per construir-hi vials i en conseqüència reboçar-ho de “pareados”. La situació m’ha recordat Andratx i Calvià. De fet Capdepera juntament amb Son Cervera i Sant Llorenç des Cardassar s’estan convertint en els andratxos i calvias del Llevant. També es tristíssim veure com aquella mena de colomers de ciment armat de Sa Coma-S’Illot o Cala Millor? estan gairebé envaïnt la punta de N’ Amer….
  I la vista des de l’ Hospital Joan March a Caubet es esfereïdora. Tot ple de xaletets en rústic…. quin oi!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s