Semblances decebedores

Amb què s’assemblen aquesta entrevista a en Puigcercós, aquesta altra a en Carod, i aquesta darrera a en Carretero? Què tenen en comú, de moment, els tres líders de tres dels quatre ‘sectors’ d’Esquerra? Tots parlen de republicanisme, de patriotisme, de majoria social, de renovació, d’independència, sí; però què és allò que no els hem sentit -almanco jo no ho he sentit- anomenar, ni dir, ni esmentar, ni comentar, ni tan sols insinuar?

Per ara, i ja fa un parell de setmanes que ha començat el debat, públicament, dins Esquerra, s’ha parlat de càrrecs i del Tripartit del Principat, bàsicament, però: recorden els candidats que el nostre és l’únic partit que té representants de Salses a Guardamar? Ni Puigcercosistes, ni Carodistes ni Carreteristes, per ara, no tenen opinió, ni bona ni dolenta, sobre la participació d’Esquerra al Govern de les Illes Balears o al Consell de Mallorca, almanco no públicament; pareix que s’han oblidat dels regidors del País Valencià, les Balears i la Catalunya Nord (a Perpinyà, sense anar més enfora), i tal i com va el debat, si no canvia, o el feim canviar, el Congrés Nacional -Nacional!- només servirà per debatre l’actuació d’Esquerra als Parlament i Govern d’una de les autonomies catalanes d’Espanya. Les semblances entre tots tres són, en això, decebedores…

El creixement d’Esquerra fora del Principat els darrers anys és mèrit de l’actual direcció, -i dels militants que hem treballat perquè fos així, evidentment-: sense anar més enfora, al desembre en Pugicercós en persona va venir a Bunyola a celebrar la nostra Diada, al municipi amb més percentatge de vot a les municipals; en Carod ve a cada campanya electoral. Per què no reivindiquen aquesta feina els dos líders actuals? Si el mèrit hagués estat meu, no me cansaria de repetir-ho: “amb jo a l’executiva, Esquerra s’ha implantat a tots els Països Catalans, que han passat de ser un eslògan a ser una realitat”, o una cosa per l’estil.

El manifest de Reagrupament, el d’Esquerra Independentista, i el d’Esquerra Positiva parlen de Països Catalans (fins i tot aquests darrers esmenten la nostra representació institucional!), però a mi no me basta: vull, i com a responsable local tenc el dret a exigir-les, propostes concretes, un projecte nacional bàsic, unes línies generals del partit a tota la nació. La resta és porgar fum. Només n’Uriel, en una visita abans de la Conferència Nacional passada, va tenir el detall de convocar-nos a uns quants illencs per presentar-nos el projecte; va ser una visita breu, i no vaig coincidir del tot amb el que deia, però com a mínim ens va explicar, una mica per damunt, el seu model de partit i l’estratègia pensant en tot el país, millorable, pens jo, però és d’agrair que qualcú pensi en això. Confïi que abans del Congrés tornarà a venir, ara amb un paquet de propostes més detallat.

Dels altres, sé, perquè ho sé, que la gent d’en Puigcercós hi pensa, perquè els conec, però no ho expressa gaire, almanco a l’entrevista d’ahir diumenge… Els d’en Carod, imagín que també; del Reagrupament, del qual no coneixem a ningú, encara és hora que es dignin a dir-nos res, a mencionar-nos o a enviar-nos una carta, venir a presentar-se, jo què sé! Llàstima, perquè és difícil creure amb qualcú que no creu amb tu, o com a mínim no ho fa sabedor, i que parla d’integrar a tothom siguin de dretes o d’esquerres, però no parlar de com s’hi intengren els mallorquins o valencians en el seu projecte: poca credibilitat tendrà, almanco per mi, fins i tot coincidint amb part del seu anàlisi.

I tanmateix, no dubt que rectificaran i ens explicaran, els reagrupats i totes les altres candidatures, un projecte de partit federal i nacional. És que si no fos així, aquestes candidatures anirien contra els objectius d’Esquerra!

 ……………………….

Actualització (2/4/08): El nou manifest de l’Esquerra del futur d’en Carod, Benach i Niubó, penjat ahir mateix, és si pot ser, pitjor en aquest sentit que els altres tres. Realment, és una llàstima.

Anuncis

4 thoughts on “Semblances decebedores

 1. És que Esquerra sempre ha vist els Països Catalans d’una forma molt acomplexada, i això que és el primer partit nacional.

  Jo no esperaria gran cosa d’en Carretero, record una vegada que a la pàgina del reagrupament hi varen publicar un article demanant la retirada de les candidatures d’ERPV.

 2. No hi acab d’estar d’acord. No és una qüestió d’acomplexament, sinó de falta de convicció, de pensar-hi. Els congressos precedents a aquest del juny havien estat retòrics, però ara en farem un on podrem parlar de l’estratègia d’Esquerra en dos governs diferents, per primera vegada en 75 anys del partit. Serà el moment de corregir aquesta mancança.

  Salut!

 3. Falta de convicció, però sobretot acomplexament i manca de valentia per por al que diran a Espanya. Si, si és així. Encara que ho facin de manera insconscient i sense voler-ho aquesta tendència al regionalisme per part del Principat no és més que una conseqüència directa dels 300 anys de divisió i esquartarament del nostre poble.
  Malgrat tot crec que a ERC ho tenen bastant més clar que a CiU i ja no parlem d’Iniciativa. Per altra banda aquesta tendència també es dóna a allò que s’ha anomenat independentisme revolucionari. Els de la CUP i Endavant entre d’altres també es passen tot el dia parlant de Països Catalans i a l’hora de la veritat no van més enllà de l’àrea metropolitana de Barcelona.
  Cal vèncer a més del centralisme espanyol el centralisme principatí. Doble feina doncs!!. No obstant això Amadeu, vull ser una mica optimista i creure que les coses en aquest sentit canviaran en el proper congrés del mes de juny
  Salutacions!!

  Jaume

 4. Jo no estic tan preocupat per aquest tema, perquè l’únic que em fa una mica de por és en Carretero. Els demés, l’esquerra positiva i l’independentista creuen en els PPCC i en una esturctura de partit que articuli tota la nació, però és evident que cadascú haurà de fer feina perquè el projecte creixi a la seva part del territori.
  El que em fa més por és el tema de les sigles. Se senten veus que diuen que fou una equivocació deixar “ERC” i passar a “Esquerra”. I si tornam a ERC? I si es comencen a fer combinacions xapuceres de mantenir ERC al Principat i Esquerra a la resta? I si hi ha una marca electoral i una altra per les publicacions? Ho hauran d’arreglar de qualque manera, però pens que cap dels futurs líders ho té clar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s