La salut republicana

Amb 17 anys, llegint García-Lorca vaig descobrir que ‘salut!’ era la manera republicana de saludar i despedir-se. Me va agradar, és una bona manera d’escometre els amics i coneguts, i des d’aquella lectura sempre ho faig servir.

La salut republicana, com acostuma a dir el company Cil Buele, és sens dubte la més sana. Des de fa uns anys, aquesta salut s’ha reforçat, és més vigorosa que mai, me pareix a mi. Per tot Mallorca es fan actes en record d’aquella república efímera, però sobretot, d’aquella bona gent que la va aconseguir pacíficament, carregada d’il·lusions, i la veure perdre de manera tràgica. L’amic Xavier Margais va trobar que Bunyola també havia de tenir un raconet, concretament, el que hi ha al cantonet dret del cementeri municipal, just darrera un bloc de nínxols, el de la vella fossa comuna que guarda els ossos d’aquelles bones gents, en el moviment de la memòria històrica que mira de no oblidar ni els fets del 14 d’abril del 31 ni els del 18 de juliol del 36. És en aquestes dates, avui mateix, que un grupet -cada any una mica més nombrós- ens hi reunim, davant aquell raconet, hi recordam les il·lusions que hi estan enterrades.

Les nostres, per contra, són més vives i més fortes que mai. Esquerra-Bunyola va fer història, fa quasi un any, entrant a l’Ajuntament per primera vegada, amb una motxilla d’il·lusions a l’esquena, pobre Andreu!, per mirar de rentar la cara al nostre poblet. Igual que fa 77 anys. El millor homenatge, per tant, és que no oblidem res, sinó fer-ho reviure-ho tot: és el que intentam, a cada pregunta, a cada moció, a cada intervenció de n’Andreu, a cada acte que feim. El d’ahir vespre, la festeta republicana, va reunir un centenar de persones al Mercat de Bunyola, gent que confia amb nosaltres, igual que nosaltres ho feim amb ells. Tots conservam la il·lusió del primer dia, tant si és un 14 d’abril de fa 77 anys com un 25 de maig de l’any passat.

Anuncis

3 thoughts on “La salut republicana

 1. Com va anar la festa? A Manacor, a l’acte de Son Coletes, ha vengut el batle Pastor i tot!
  Estau convidats al VIII Sopar per la República aquest divendres a Can lliro!

  Salut republicana, sens dubte, la més sana!

 2. A nosaltres ens ha anat millor, tot i que no érem tants: el batle no s’ha atrevit a venir, per sort, encara que sí que ho ha fet l’ex-batlessa, que en el seu moment no va voler condemnar el franquisme en una moció del PSM.

  Per la resta beníssim.

  Salut!

 3. Bon vespre, Amadeu:

  Ara que he vist la fotografia de l’acte he recordat perfectament la imatge del moment en que vareu dipositar les flors. Jo estava allà darerra, efectivament, amb el capell. No et vaig identificar aleshores, ni sabia de la participació d’ERC.

  En tot cas, i encara que no ens presentàssim, estic content d’haver coincidit amb tu. Em tens, a nivell personal, a la teva disposició com sempre m’hi he posat vers tot el moviment independentista.

  Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s