Els carrers de Palma

Això de batiar carrers ho trob molt divertit. Quan na Nanda Ramon va anunciar que feien comptes rebatiar un centenar llarg de carrers de Palma, recuperar topònims antics i eliminar els noms de fatxes que encara tenien la placa penjada (soldado tal, alferes qual, flecha no sé qui), qui més qui manco va fer la seva pròpia llista d’il·lustres substituts, i ara que ja ha sortit la primera remesa de noms nous, sempre trobes que en falta qualcun que hi hauria de ser, o d’altres que no són exactament del teu gust (a mi, per exemple, m’hi sobra completament l’ex-movimiento Josep Melià). Però vaja, es pot dir que en general, la llista és valenta, i s’ha de felicitar ‘l’atreviment’ -que no ho hauria de ser, però a Mallorca les coses encara són així- de la regidora de donar a Palma els noms de Fuster, Rovira i Virgili o Pompeu Fabra.

Ara bé, si de valentia es tracta, aquí un parell més de propostes que afegesc a la meva llista particular. Ara s’hauran llevat del mig els noms de la infanteria feixista: coronels, soldadets, falangistes, alferes, etc. Crec que el de més rang que s’ha esborrat és el Capitán Salom de la carretera de Sóller. Quedaran, però, un parell de vies i places importants amb noms que en un país normal només designarien un femer o un wàter públic: l’Avinguda Joan March, en honor del porc més important que ha donat Mallorca -i n’ha donats molts-; la plaça Wéyler, en record de l’inventor dels camps de concentració i genocida de Cuba; la plaça Antoni Maura, que recorda a un dels grans traïdors d’aquesta illa nostra; i evidentment, la postissa, estantissa i cursi Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca. Sense comptar la plaça Joan Carles I, coneguda amb un nom molt més popular, o la Plaça de la Reina: tendria l’Ajuntament l’atreviment d’eliminar aquests noms del nomenclàtor de Palma? Ho dubt molt. Però estaria bé que qualcú ho plantejàs.

P. D.: M’ha sabut una mica de greu que es llevi el carrer de Gumersindo -així de sec era el nom-. Qui era el tal Gumersindo? No ho sé, però el vaig descobrir un dia, amb mon pare, intentant sortir de Son Oliva. No deia res més, la placa, que ‘calle de Gumersindo‘: ni dates, ni llinatges, ni cap referència més que això de ‘Gumersindo’; deduesc que degué ser el primer que es va establir allà, quan hi arribaren els primers immigrants. Pobre Gumer, i ara me’l lleven!

Anuncis

4 thoughts on “Els carrers de Palma

  1. el rei jaume quan va entrar a mallorca, no va esser un multiculturalista, va fer allò que feien tots.
    Admir a França, tots els personatges de la seva història tenen un monument o un carrer

  2. Aprofito aquest comentari per anunciar-te que, amb una colla de blocaires que compartim la simpatia per ERC però que discrepem de la línia que la direcció actual ha imprès en el partit, hem creat el portal de blocs Blocs amb Estrella (www.blocsambestrella.cat) amb l’objectiu de donar suport a la renovació d’Esquerra Republicana de Catalunya, un canvi que entenem que només pot arribar de la mà de Joan Carretero i Rut Carandell.

    Vist que els mals de la situació actual que pateix Catalunya provenen en bona part de les decisions de Carod i Puigcercós, crec que hem de començar per aquí. M’agradaria que hi fessis una visita i que t’hi adhereixis si t’engresca la idea. Seria bo que et pengessis el bàner i si fas un article sobre el tema te’l publicarem al portal.

    Gràcies.

    No podrem votar al congrés, però és clar que el resultat ens afectarà i farem tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir un resultat positiu. Passa-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s