El nou secretari general del PP balear

Entrant Ciutadella de bon dematí, observant la preciosa estampa del port, amb la catedral de fons i l’imponent edifici de l’Ajuntament coronat de senyeres per les festes de Sant Joan -“ses mellores”-, retornada la cobertura del mòbil, rep el missatge de n’Esperança que em deixa momentàniament fred: en Guillem Estarellas serà el nou secretari general del PP.

Collons: just en baixar de l’Iscomar, m’atur a comprar el diari. I sí, el Balears duia la notícia en portada, i com per fer-nos més mal, a l’interior, el periodista remarcava clarament que l’home és ‘bunyolí’, per vergonya pública i escarni del nostre pobre i malmenat poblet, que ho és, Bunyola. Tot i que he de dir que n’Estarellas ni és de Bunyola ni hi viu ni hi ha viscut mai ni crec que ho faci, el cas és que figurarà com que sí que ho és, i amb aquest, la llista negra i nefasta de bunyolins que convendria oblidar que ho són, naturals o d’adopció, s’allargarà una mica més: Llorenç Villalonga, bon escriptor i millor falangista; Rafel Colom, mestre, fill il·lustre de Bunyola i també falangista; Antoni Estarellas, metge, músic i feixista; Gabriel Cañellas, fundador de la corrupció institucional contemporània, i ara, el nou secretari general d’aquest partit. El nostre és un poble que congria traïdors, com diu en Majoral; fins i tot en Carlos Delgado té un casalot per devers Orient…

No som jo de ficar-me amb el que fan els altres partits, i si és el PP, molt manco, però no puc evitar de referir-m’hi, al tal Estarellas, ja que he de reconèixer que és un home que deixa un record per allà on passa, per efímer que sigui la passa en qüestió; em consta que per dins la Conselleria d’Educació se’n recorden bé d’ell. Nosaltres fa un any que l’aguantam, d’ençà que, com un fantasma, va aparèixer per Bunyola durant la campanya electoral de les municipals. La primera vegada que hi vaig parlar, va ser just després de les eleccions, perquè ens va voler oferir un pacte estable de legislatura PP-Esquerra; encara devia estar de ressaca electoral, supòs, com per poder imaginar-se tal cosa seriosament, i m’he demanat moltes de vegades si la broma -per ell no ho era, alerta- era coneguda per la cúpula del PP. Voldrà pactar amb nosaltres també al Parlament o al Consell?

Ben poca gent de Bunyola el coneix, més enllà de les persones que hi hem de tractar, ja que la seva aparició només es repeteix el segon dimarts de cada dos mesos, quan hi ha plenari. Com un espectre, sol aparèixer per la plaça poc abans de les 8 del vespre, entra silenciosament dins el vell casalot de l’Ajuntament, s’asseu com qui no el veu devora el batle i, com si fos la seva consciència, li dicta allò que ha de dir o que no ha de deixar dir als regidors de l’oposició, bàsicament al nostre, n’Andreu -que és l’únic que diu coses-, i quan s’acaba la sessió, desapareix discretament una altra vegada en direcció la plaça. Diguem que té el do de decidir quines preguntes es poden fer al batle i quines no són legítimes. El seu concepte de democràcia és això mateix: el seu. Si qualcú, com és ara el nostre cas, vol fer una pregunta, o presentar una moció, que surt del seu dictat previst, es tracta de demagògia, de falsetats, d’abertzalisme o de malfeineria. I pot passar que aquella moció no es pugui ni discutir o que les preguntes no es contestin. Però tot això dit i explicitat amb la màxima finor, sense cridar, sense que soni insultant, que té el seu mèrit.

No som qui per donar consells a n’Estaràs. És més, ja em va bé que posi el tal Estarellas de secretari general. Si el rendiment ha de ser igual que el de l’Ajuntament nostre, puc vaticinar que d’aquí a quatre anys el PP balear treurà deu o dotze diputats, no gaires més. Per la part que ens toca, dimitirà de regidor, i potser els plens podran ser debats democràtics i no dictats populars. Una vegada, com volent-me bravetjar -com si m’importàs gaire- en Guillem Estarellas em va dir “Jo som més radical que tu”: si na Rosa Estaràs vol centrar el seu partit i dur-lo a la moderació, ha triat, sens dubte, el candidat més adequat.

Jo estic encantat amb l’elecció.

Anuncis

29 thoughts on “El nou secretari general del PP balear

 1. Amadeu, ets més pudent que el Dr Jekyll i Mr Hyde plegats. En Llorenç Villalonga era com el Dr Jekyll en comparació amb el seu germanet que tu no esmentes, en Miquel Villalonga, que aquest encara era més bunyolí i més falangista!
  I no t’afiquis amb en Guillemet nostre. No se t’ha ocorregut pensar que des del seu nou càrrec pot ser el salvador de la nostra vila? Talment com ho fou el mestre Colom, que dóna nom a l’escola que una coneguda teva ha de dirigir. Per cert, el Mestre Colom va obrir molts de caparrins bunyolins a cops, mai més ben dit!
  Per cert, també et redordaré un tal Andreu Estarellas, folklorista, germà d’en Ton i que dóna nom al passeig, que també era militar i falangista.
  I te n’has oblidat d’altres! Au, pensa un poc i sigues més exhaustiu. I més bon bunyolí, que no vas mai a missa!

 2. Gràcies per ajudar-me a completar la llista. Sí, la podríem fer més llarga, o sigui que amb els teus suggeriments, queda allargada i les teves propostes, incorporades.

  De totes maneres, crec que amb els exemples que he posat, ens feim una idea de per on van els tirs, més o manco…

  I sí, som tan bon bunyolí que no pos mai un peu dins l’església, mira tu!

  Salut!

 3. Retroenllaç: Notes i apunts
 4. Qui tengui probes de que ANDREU ESTARELLAS PASCUAL fou felengiste que ho probi;perque no es ver.El Marques de Zayas, Jefe Provincial en temps de la guerra, li propossa la jefatura dela flange de Bunyoa. Ho va rebutjar diiguente-li al Sr. Zallas, que. ell, don Andreu, no volia sebre rès d’un partit que parlas de la dialectica de les pistoles.
  Jo no vaig poder asistir mai a cap campamente, ni acte,ni mens afilació al Frente de JUventudes.
  Tenc mil probes de que mon Pare va rebutjar a la Falange.
  No sé qui ets,Jume Pep; peró respecta a mon pare xeres demés i sensa coneixement de casu

 5. Perdó per l’escrit anterior.No es meu. Rebuig les faltes existens, però no pas el fondo,quqe m’el faig propi.
  Gracies al que l’hagi escrit.No crec que estiguí molt anfora de mí.
  Amadeu:Ja t’han explicat el

 6. L’ignorancia es mol atravdia.
  En quan a Miquel Colom i Toni Estarella,en que te bases per dir-lis feixistes?Quines raons i titols tens
  per poder fer tals afirmacions?Mostra els teus crèdits que te qualifican per poder qualificar.I si no en tens…calla
  Jaume Pep.I tu a on t’has doctorat? Tu també tens titols justificatius de la tev capacitat qualificadora?.
  Ho sabies que l’Escola du el nom del Mestre Colom per acord unànim d’un Consistori democràtic.
  Demaneu a la gent major que feren aquets dos HOMONOTS per el Poble.
  En quan a mon pare, aquest “tal” Andreu Estarellas Pascual, tan sols te enumeraré algunes cosaas a fi i efecte de que treguis conclusions per tu mateix:al 1949 va optendre un Premi estaordinari del Consell Superior d’Invastigacions Científiques per un traball escriti en català ( Has anotat le fetxa? Saps que tal Consell radica a Madrid).
  Al 1952 Altre premi del Institut de Musicologia.
  Al 1954 Premi Jaume I de l’Institut d’Estudis Catalan A més a més a n’aquest “tal Andreu le conssediran molts altres prmis.
  Consultau la pàgina de mon pare i a un artícle titulat “de 1936 al 1975 a on es conta una anecdotye que jo vaig viure en persona.
  Així vosaltres escriviu l’historia. Cap d’. aquets tres bunyolins es mereixen el despreci en que els tractau.
  Den Gullem Estarellas, sigue el que sige, no sé res ni vull sebre
  L’historia es le que es; no la que vvosaltres voldríeu que fos.
  Perdonau si vos he ofès. Vosaltres s´que m’heu emprnyat ami i als meus nets
  i

 7. Benvolgut Andreu;

  realment, fa falta una Història de Bunyola, feta amb mètodes científics, perquè tots plegats poguem entendre el perquè el nostre poble és així, i quines són les persones que n’han destacat.

  En el cas de son pare, com a musicòleg que som, crec que és d’un gran interès la feina que va fer, reflex d’una època i d’una manera de treballar determinades, i no per això, menys interessants.

  En els altres casos que cit, em bas en les confessions de gent de poble, i de la pròpia història explicada i viscuda per gent que hi va participar; que Rafel Colom i Antoni Estarellas fossin de dretes no és res extraordinari: a l’època, la majoria de mallorquins ho eren. Que tant un com l’altre varen treballar, des de la seva prespectiva, per Bunyola -i amb resultats notables, com la construcció de l’Escola-, és innegable, com també ho és, per altra banda, la seva ideologia dretana i simpatitzadora amb el règim.

  Per jo, aquest factor ideològic també és rellevant, i sense ànim d’ofendre: com totes les famílies mallorquines, a la meva també hi va haver elements que simpatitzaren amb el Movimiento o directament es feren falangistes.

  Em sap greu si us he ofès, no era la meva intenció, sinó tan sols deixar constància d’unes quantes persones a qui hem valorat per una faceta de la seva vida, però hem ‘oblidat’ les altres.

  Cordialment,

  Amadeu.

 8. AMADEUel teu col·lega Jaume Pep ja t’ha eclarit el que pertoca referent a Lloreç Villalonga.
  Deu asser ver que l¡’gnorància es molt atrevida. Al meny quant parles de Miquel Colom i de Toni Estarelles. En que te bases perdi-lis faixistes al Mestre Colom i al meu tio toni,metge. Quines raons i titols tens que emparien tan de poder qualificatiu?Mosrta els els teus crèdits per sabre quin quins son els fonaments de tanta saviesa.
  Jaume Pep. Ets mereixedor sel mateix que he dit al teu onfrare Amador.MiquelColom va donar nom a l’Escola per acord unànim d’un PlenariConsistorial
  democràtic.Ho sabies? A on t’has doctorat tu també? Voldria veure el títols que te capacitin, a tu també, per qualificar tan alegrament les persones.
  Demeneu a la gent major( jo en tenc 75 d’anys i alguns títols-no precisament en filologia catallana-) què feren aquets dos HOMONOTS per BUYOLA.
  En quan a mon Pare,Andeu Estarellas Pascual,tans sols te anumeraré alguns del premis obtinguta i voras el el tal A.E.P.Sempre escriguenten català.va ese premiat .1949 Consell Sperior de Investigacions Científiques. de Madrid ( i l’obre escrita en català- cosa molt…natural… per un….feixiste-. 1952 premi del nstitu de Musicologa ( la paaaaaart literaria …en català.1954 Premi Jaume I del Institut de Estudis calanans.
  Vos recoman mireu la pàgina seva sobre tot una adecdota que es refeix que es conte a un article titular…”de 1936 a 1975

 9. Tot el que pugui explicar no és res més del que gent major de 75 anys, alguns dels quals, per desgràcia, ja són morts, m’han contat a mi, a més del que he pogut llegir.

  D’aquestes dues persones, evidentment se’ls ha de tenir un respecte, ja que no fou poca la feina que feren; però com deia abans, això no em fa oblidar, almanco a mi, les simpaties dretanes en una època que, per desgràcia, era massa en blanc i negre, tot i els matisos de gris i color que tengués cadescú: la guerra, les circumstàncies, feren decantar a les persones per un bàndol o un altre.

  Per molta feina que fessin per Bunyola -i que s’ha de valorar en la seva justa mesura-, aquest altre aspecte no es pot obviar. O almenys, jo no puc fer-ho.

  Atentament,

  Amadeu.

 10. desde quant ser de dretes es sinónim de feixiste?.
  Crec que el t’he dit de mon pare mereixie un disculpa de par teva No esper que ho fa facs,i… vas molt equivocat. Les raons que dones dels altres dos HOMONOTS segueixes sense t enir ordre ni concert. Jo en conecs moltes de persones que et dirien que vas equivocat i encara viuen
  No me mal interpretis. Jo ,el dia d’avui, tampoc no en teenc de matisos. Voldri que tan sols exitis un bàndol… i em done de “parè” quo es el que te penses. Això sí democràticament acceptat

 11. Jo de don Andreu no n’he dit res, precisament, perquè ningú m’ha explicat res d’ell que no fos referent a la seva faceta de folklorista.

  Així i tot, no tenc cap problema en demanar disculpes a qui sigui, si qualcú s’ofèn.

 12. Amadeu: No has contestat a lameva derrera pregunta.
  Tirar la pedra i amga la ma ho se fer hasta jo(que som més curt que un guarda pits) Però que ho facis tu tan llest i influient vom aparentement ets….
  Això i molt més per el teu company Jaume Pep

 13. Amadeu: No has contestat a lameva derrera pregunta.
  Tirar la pedra i amga la ma ho `sé fer hasta jo(que som més curt que un guarda pits) Però que ho facis tu tan llest i influient vom aparentement ets….
  Això i molt més per el teu company Jaume Pep

 14. Ja sé qui ets, Amadeu Corbera. Gent del teu mateix partit ma informat del teu radicalisma total i absurd (ja sé que radicalisma i totalitat son son quasi sinonims). Se també del teu nagativisme radical( No Amadeu; no tot es blanc o negre). Jo puc afegir a aquestas joies del teu carater, que ets molt orgullós. que no saps reconeixe un error. Tenc moltes probes de que mon pare mai per mai per mai va tenir cap mena de simpatia en vers de la falange.Més bé al contrari
  Atentament
  Andreu Estarellas

 15. Amadeu: perdona les faltes de ortografia. Ja veus; mon pare en lo mallorquiste que era no me va ensenyar a escriure en català. Peròo no en negaràs que de cada dia faig o faig o faig millor.
  Series,tu, capaç de reconiexer els teus errors?
  Atewnt. Andre

 16. Benvolgut Andreu Estarellas,

  crec que amb les seves repetides intervencions, que agraesc (a un li agrada que el seus escrits donin peu a debat), ha deixat ben clar la seva postura i els seus aclariments. Per la meva banda, res a objectar: és bo que qualcú hagi aclarit un error històric sobre son pare. Crec que qualsevol altre lector d’aquest escrit haurà entès que son pare no formava part de Falange, encara que algú ho hagués escrit -jo no-.

  Si mai tenim l’ocasió de parlar cara a cara, que és possible -ja que la feina que va fer son pare és del meu interès d’estudi, i pot ser qualque dia en necessitaré més informació-, esper que aquesta idea tan poc curosa que s’ha fet sobre mi, i que deixa per escrit aquí, li canvïi. N’estic convençut que serà així, i no sé si seria demanar massa que aleshores també ho escrigués.

  Cordialment,

  Amadeu.

 17. Soc l’hereu intelectual de mon pare;es a dir totes les seves obres, papers i notes les tenc jo. I desde quest moment les pos a la teva la teva disposiciò sese, aixó si , poderles treura de case. I al coneixer-nos crec que t’endurà na mena de “chasco”

 18. Efectivament. Si es com tu dius no tendré el més minim inconvenient en reconeixer-ho per escrit. I no saps com m’agradaria haver-ho de fer. No som cap gall de brega; però defens el que es meu i meus son tots el records i memories

 19. Es alucinant com feis demostració de odi i ressentiment cap a persones que representen és partit popular o sa oposició ideològica a sa vostra. Si tu, amadeu, mos vols fer creure q ets un idealista amb principis, moral i valors a un mòn de mentiders i corruptes que sòn ets altres (PPeros majorment) anam arreglats si arribassis cualque dia a un càrrec important. Si ets politic deixa sa mala llet i sa ràbia a ca teva i fer feina per és poble, però crec que a Bunyola s, estimem més un pèl de´n Estarelles que tots és teus des teu cap.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s