Els Quintos de Bunyola no agraden a tothom

Els Quintos de Bunyola són una d’aquelles tradicions no oficials que als bunyolins, especialment els més joves, ens fan sentir orgullosos; poques coses tenim al poble per mostrar davant la resta, la veritat, i aquesta, la dels Quintos, durant anys ens havia donat una certa fama revetlera: ‘és que els Quintos de Bunyola són els millors’, ens deia la gent, quan sortíem de festa per altres bandes. I mira, a falta d’unes festes singulars o un monument de fama mundial, els Quintos han estat sempre la nostra punteta d’orgull local.

Record quan em va tocar a mi, fer el trui quintero: poques vegades m’ho he passat tant bé. Venent paperetes d’una panera de Nadal, fent d’OT en un playback -de la primera edició-, i fins i tot férem no un, sinó dos concerts, el segon dels quals va ser un èxit, amb els Dr. Calypso i La Gran Orquestra Republicana, tot un esdeveniment. Vàrem suar, vàrem dormir poc, ens vàrem discutir, però finalment, ens ho passàrem extraordinàriament bé. Per això, quan veig els quintos de cada any, em fan una mica d’enveja: voldria tornar a tenir 18 anys i tornar a fer tota la gresca, festa grossa i molta de feina, i riure per les butxaques quan ha passat tot.

La veritat és que la cosa, els darrers anys, havia anat un poc a la baixa: no totes les fornades són feineres, va com va. Però els d’enguany s’havien posat les piles, són bona gent i amb el cap ben posat; ja tenien els grups contractats i la data posada: després d’un parell de canvis, el concert s’havia de fer el 26 de juliol, amb Fora des Sembrat, Oprimits i Quiwi Grup. A mi em feia molta d’il·lusió, el concert aquest, perquè deu fer quatre anys que no hi vaig, i ja tocava; i per ells, també. Per desgràcia nostra, però, no tots els bunyolins viuen les tradicions, per poc oficials que siguin, amb la mateixa intensitat, ni els fa il·lusió res: de fet, dubt que teguin il·lusió per Bunyola i els bunyolins.

Un d’aquests podria ser el batle de Bunyola. Si no, no s’explica com, des de l’equip de govern, només s’han posat traves i impediments als pobres joves dels Quintos per fer aquest concert, començant per enviar la dona del regidor de Cultura a reunions en lloc del propi regidor (sic). La setmana passada, el concert no es podia fer gràcies a una espècie de llei de 2006 de la qual només el batle en tenia coneixement; ara, avui, potser es farà si els quintos cedeixen l’organització del concert a l’Ajuntament (pregunta del milió: amb quins doblers es pagarà aquest concert? Amb els del pressupost de 2007, ja que encara no tenim els d’enguany? Segona pregunta del milió: la situació econòmica de l’Ajuntament permet aquestes frivolitats?). Veurem com acaba, esper que bé, però costa d’entendre que un batle bunyolí pugui arribar a posar tants de problemes als joves bunyolins. Només s’explica, o bé des de la mania secular del Partit Popular als joves inquiets, o bé des de la ignorància cada vegada més manifesta d’un batle i d’un equip de govern que abans d’assolir el càrrec no solien posar un peu pel poble.

Gent que viu al poble –excepte el tinent de batle-, però que no el viu, ni l’estima, ni l’aprecia. Diguem que en viu, i mentre, als bunyolins, ens donen mal viure. Bunyola sobreviu com pot amb aquesta gent, els quintos el fan bategar cada any una mica. I un poble que viu, que batega, que es festeja a sí mateix és un poble que s’estima. D’aquí s’expliquen tants de problemes.

Anuncis

2 thoughts on “Els Quintos de Bunyola no agraden a tothom

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s