Perquè la música és cultura, és llibertat

Quan començava a militar, jovenet que era jo, dins l’ambient independentista de Palma, record un adhesiu que aleshores circulava en diferents versions, amb una frase atribuïda de vegades a Ovidi Montllor i d’altres a Joan Fuster, que més o manco deia això:

Hi ha gent que no li agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent que no li agrada que es parle, s’escriga o es pense.

Fos qui fos el valencià que ho va dir, escriure o pensar, evidentment tenia raó.

A Bunyola fa temps que ens trobam amb una situació semblant; qui ens governa és aquesta gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi sense el seu permís. O es faci música, que també és perillós.

El nostre poble fa 23 anys que celebra un festival de música, gràcies a l’impuls i la feinada, exclusivament, d’en Bartomeu Quetgles, músic, melòman, i que des de fa temps viu pràcticament amb la il·lusió d’organitzar-lo. I nosaltres, amb la il·lusió que l’organitzi.

Pel Festival de Música de Bunyola hi han passat, increïblement, alguns noms de talla mundial de la música antiga i clàssica, com Evelyn Tubb, Anthony Rooley, Jordi Savall, el Brodsky Quartet o Ramon Coll, per dir-ne només uns quants de la llarga nòmina d’il·lustres artistes. Més increïble encara era el preu de les entrades: 10 € els adults i 5 els infants. Al·lucinant.

Però devora aquests ‘monstres’ de la música, el Festival, en Tomeu, sempre ha tengut un lloc pels de casa, pels mallorquins, pels bunyolins. Per a nosaltres, el Festival va ser la primera porta d’una llarga carrera musical -llarga, perquè mai s’acaba-, l’al·licient per a dedicar-nos-hi, i l’impuls per fer-ho, ja que molts dels nostres ‘primers concerts’ han estat en aquest escenari. Cada any hi ha un dia que no és per a les estrelles consagrades, sinó per als joves estudiants, siguin de desè curs o del primer, és igual: en el Festival de Música de Bunyola, allò important és, precisament, la música; sense edats o categories, només música.

Tot això, com deia al principi, deu tenir el seu perill. Perillós és, pareix, que una activitat així s’escapi del control polític, que la música que soni sigui incompresa per a ells: si no són marxes militars, o les cançons pop que sonen per la COPE, què han d’entendre, pobres. I és per això, aquest any el Festival no es farà: o sí, però sense en Tomeu. És a dir, es farà un altre festival… Amb paraules de la regidora de Cultura, ‘serà de nivell’, pobra ignorant. L’equip de govern, per tant, gratificant-se de la seva pròpia ignorància, ha decidit menysprear 23 anys de feina d’una sola persona, generacions de músics que hem crescut amb aquest festival -o ens ha fet créixer-, estroncar la il·lusió dels que ara comencen, i tirar al fems la fama i el bon nom del nostre poble.

I per això, com a músics, com a bunyolins, però sobretot, com a persones que estimam la cultura, els músics de Bunyola hem elaborat un manifest denunciant la situació, i feim una crida a tothom que ho vulgui perquè s’hi adhereixi. Per la continuïtat del Festival de Música de Bunyola, però sobretot i també, per la llibertat.

Anuncis

6 thoughts on “Perquè la música és cultura, és llibertat

  1. Retroenllaç: El Blog d'en Potti
  2. No t’estranyi, Amadeu, la imconpetència ve de tots costats, no coneix colors polítics i sempre compta amb la col.laboració de envejosos i ineptes. A Palma, els progres de l’ajuntament se varen carregar la primera, i única a Mallorca, Escola Municipal d’instruments tradicionals. L’equip de govern de l’ajunatment mostrant la seva pròpia ignorància cultural , també va decidir menysprear 10 anys de feina d’oganització, esforços, amb nins, joves i adults (més de 100) que han après amb aquesta escola.També varen esbombar la il·lusió dels que esperaven començar, i tiraren al fems la iniciativa ciutadana.
    Com sempre hi ha el babosos mesquins que treuen profit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s