El Tercer Espai

Qualcú se’n recorda d’allò que a Mallorca en deien ‘el Tercer Espai’? Una moda passatjera, com totes: te les enfloquen, els il·lusos la compren, i desapareix, i tots els que hi havien caigut es queden amb cara de bàmbols, pensant per què han tudat el temps i la llavor darrera tal pardalada. Per fer-ne un símil entendor, l’invent és equiparable a la futilitat del ‘tamagotchi‘, l’invent més doiut dels anys noranta, però que es va vendre com el pa. Què se’n deu haver fet, de tots aquells aparellets?

La marca tengué una gran campanya de màrqueting: blogs i pàgines web, plataformes, llibres, articles, personatges famosos que l’anunciaven per la televisió, una candidatura per les generals… Només faltava fer-ne braguetes tanga! Hauria estat bé: ‘ni per la dreta ni per l’esquerra, aquest és el teu espai’ durien escrit; o encara aquest: ‘sabem quines són les teves prioritats’. Per exemple.

Tot torna al seu lloc, i els predicadors d’abans ara no obren boca: ningú intenta tornar a vendre’ns el tamagotchi. L’excusa de la senyera ja no se la creu ni déu: en Vicens no la duia quan robava a Son Oms, i hauria estat una bona raó, des d’aquell punt de vista, la veritat. ‘Jo som nacionalista, i això ho faig pel país, perquè no volem lladres de Madrid’. Perquè primer és el país, diuen, i tot país ha de tenir els seus lladres i la seva justícia per perseguir-los; llàstima, tanmateix, que els que això prediquen només ens han proporcionat els lladres, mentre que la justícia, la moralitat i la vergonya, nostra o espanyola, procuren deixar-la ben enfora. Darrerament, per sort, ja no tant.

I és així com torna a conformar un ‘tercer espai’ en la política balear, més enllà del conflicte polític amb Espanya: el del delicte i la poca-vergonya. Ara mateix, aquest grup compta amb quatre diputats al Parlament, i encara amb un ex-president de la institució. Serien el quart grup de la cambra, si es constituïssin, per darrera del Bloc-PSMe. Segur que abans d’acabar la lesgislatura, aquest grup haurà augmentat. Potser també ho farà al Consell, i perventura més d’un batle o regidor s’hi apuntarà.

Curiosament -a tall d’anècdota-, tots els membres del Tercer Espai actualment tenen carnet del PP o UM. És casualitat segur, però un, que és observador, no deixa de fixar-s’hi, en detalls com aquest. I vista la mala premsa que estan agafant els militants d’aquests dos partits, potser podrien provar la camanya de màrqueting amb els tangas: ‘aquest és l’espai on guardam la teva confiança’, dirien. Per exemple.

I tanmateix, són detalls els que ajuden a aclarir el que fa uns mesos estava embullat, i avui ja sabem qui és qui. Tenim un sector espanyolista: no roba, però és espanyol i així actua. Tenim un sector de lladres: no defensa res, però roba tot quan pot. I tenim un sector catalanista: defensam Mallorca, els Països Catalans, i som d’esquerres. Dir-ho d’una altra manera és una estafa O sigui, del Tercer Espai.

Anuncis

3 thoughts on “El Tercer Espai

  1. Sí, ara que ho dius, me’n record d’aquest tercer espai. Crec que era una proposta que volia un espai “nacionalista” que ajuntàs tothom, inclòs UM, ERC, Entesa i PSM. Però a ningú se li escapava que era una operació teledirigida des d’UM -o almenys des d’una part d’aquest partit- per mirar de furgar dins la crisi que aleshores vivia el PSM. Algunes persones procedents d’aquest partit (J. Gomila i altres) hi feien molta feina. Potser pensaven que era una manera de catapultar-se, de bell nou, cap a la primera línia política. També hi contribuïen molt certes persones d’ERC que sostenien que convenia anar cap a tal “front nacionalista”. Per últim, alguns mitjans de comunicació n’han fet bandera fins a cansar. De qualque manera el resultat més patent d’aquest “tercer espai” va ser la candidatura “d’unitat” a les passades eleccions generals. Tot plegat un despropòsit, jo pens que més aviat patètic, orquestrat a major glòria i benefici de la gent que controlava UM. Evidentment pensaven jugar amb les peces que feien feina per ells i mirar de rebentar-ho tot. Ni se’ls va passar pel cap arribar a res real. La raó és òbvia: la política l’entenien, sobretot, per enriquir-se. Ara, el cas de Son Oms i altres molts que coen, duen camí de fer esclatar UM i, de rebot, deixar baldat l’actual Govern.

  2. Amadeu: ara ja sé qui ets.Quan dialogàrem a la Web Giemm Estrellas no tenia ni punyetere idea de qui eres.Ara ja sé de quin punt te calces i a on t’estrnyen les sabates(es una frasse feta;no to agafis a mal.
    Tens una pregunta per contestar-me. Esper resposta

  3. Tercer espai… quin despropòsit! UM ha demostrat una cosa: la dreta sempre és la dreta, sigui nostrada o importada, i a la dreta només li importen els doblers. I si s’ha de bastir un tercer espai amb gent així, que m’avisin que jo me’n vaig a un altre espai… exterior!

    Ja saps que jo sóc completament pro Bloc… i com més va més me’n convenç!

    Per cert, me va encantar veure’t ahir a s’Autònoma… però no ho record massa bé! Sobretot es moment de separar-nos… m’hauràs de refrescar sa memòria!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s