Gaza i els records de quan era petit

Quan era petit, record molt bé, massa, la guerra de Bòsnia. Record que em va impactar, tot i que devia tenir 7 o 8 anys, aleshores; record, supòs que com tothom, el que cada dia ens mostrava la televisió: els camps de concentració de l’exèrcit serbi, en Milosevic i en Vladic a missa ortodoxa, en Milosevic, les fosses i l’horrorosa matança d’Srebrenica, i el llarguíssim setge de Sarajevo. Record que la televisió mostrava el pànic de la població quan l’exèrcit invasor bombardejava la ciutat, la gent que corria, les alarmes sonant; la matança del mercat un dia que era ple de gent; record veure com un altre dia, una dona queia ferida, cridant, pel tir d’un franctirador serbi, enmig d’un carrer, i com ningú la podia ajudar, per por. Record els edificis perforats, destrossats, una ciutat feta benes, i una gent que malvivia com podia, enmig de tot allò i de tanta misèria.

Però també record que un dia em vaig emprenyar, perquè en lloc de la sessió del Club Súper 3, a la televisió hi feren en directe una conferència als jardins de la Casa Blanca. Hi eren en Clinton, n’Arafat i n’Isaac Rabin, i entre tots tres firmaven un acord de pau que havia de ser el definitiu; era una fita històrica, i per això havien interromput el Club Súper 3. I a partir d’aquell moment, del tractat de pau que havia de ser el difinitiu, record que vengueren les explosions d’autobusos de Tel Aviv, les bombes als mercats de Haifa, els assassinats de policies israelians, i en general, la guerra estúpida i solitària de Hamàs contra Israel i contra els propis palestins. A en Rabin, però, no el matà cap suïcida de islamista, sinó un mateix jueu, com ell.

Han passat els anys, i aquests dos conflictes han estat quasi sempre el centre d’atenció dels informatius de tot el que duc de vida. I ara, amb la invasió de Gaza, veig com es mesclen tristament els dos records, fent-se ben vius: una ciutat assetjada, una població massacrada davant l’exèrcit invasor, i la guerra estúpida i solitària de Hamàs contra tot i tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s