La Challenge passa per Bunyola

La ‘Challenge‘, la Volta ciclista a Mallorca que duu aquest nom tan ridícul, es va aturar dimecres passat per Bunyola. La darrera vegada que l’hi havia vist era quan anava a l’institut, i aquella vegada només hi havia una una meta volant davant el mercat, que va passar el primer en Toni Colom. Dimecres no: dimecres l’etapa reina de la Volta va començar i acabar al poble, i com l’altra vegada, la va guanyar en Toni, heroi local per un dia, de manera sobrada, amb els braços enlaire des de l’Estació fins a la línia d’arribada, a la plaça, i una multitud de bunyolins aplaudint-lo a a cada pedalada seva. Va ser molt emocionant, per ell sobretot. I a més, es va col·locar líder de la prova, i l’ha guanyada. Enhorabona!

La veritat és que durant tot el dia, el centre de la vila -la plaça, bàsicament- va bullir de gent que volia veure l’espectacle de les bicicletes i dels millors ciclistes del moment: Sánchez, Pereiro, Valverde… És un truiet que engresca, amb els cafès plens, la gent pendent de l’etapa retransmesa per televisió, que comenta la jugada, etc. Va estar bé.

Acabat l’espectacle, és el moment d’avaluar-lo, i ja ho dic: va animar el dia, tot el poble va estar engrescat. Però a quin preu? No ho sabem, i amb el precedents que tenim, serà difícil de saber-ho, crec. Coses com aquesta no són gratuïtes, per desgràcia, i tenir als millors pedals de l’any a Bunyola tot el dia, què pot valer? Informacions diuen que a Sóller no volgueren acollir aquesta etapa perquè l’0rganització els demanava 30.000 €, mentre que segons pareix, a l’Ajuntament de Bunyola només n’hi ha costat 6.000. Qualque cosa falla: o menteixen els sollerics, o ho fa el batle de Bunyola. I no record cap mentida de cap solleric, precisament… També pot ser que no sigui ni tant ni tan poc, però com a mínim aquestes xifres ens dónen un marge segur. I alt.

Alt, si es té en compte que hi ha entitats del poble que fa dos anys que no reben ni un euro amb excuses de cada dia més estranyes, i que s’aguanten com bonament poden; o més alt si un sap que els alumnes de l’escola no van a fer gimnàstica al poliesportiu perquè l’Ajuntament no els pot pagar un autobús que els hi dugui perquè és ‘massa car’. Val 6.000, exactament. Fomentar l’esport és una molt bona idea, però un es demana si les prioritats d’una institució municipal tan petita com la nostra ha de ser gastar els doblers en l’esport professional -gent que cobra de totes maneres- i posar traves a l’esport escolar.

L’altre aspecte és més general, i sobrepassa l’àmbit local, però és de denúncia pública que un esdeveniment sobre-subvencionat, com la Challenge aquesta, per les conselleries d’Unió Mallorquina -Turisme i Esports i Joventut, i IB3-, es faci només en castellà. En tot el dia, només vaig sentir dues frases en català: tot, la publicitat, l’speaker, els cartells, exclusivament en espanyol. És de vergonya, però això és precisament el que no tenen a UM, per tant tampoc sorprèn; és només un punt més de la llarguíssima llista d’arguments per convèncer als il·lusos i als caparruts que aquesta genteta són el mal necessari, però mal tanmanteix: igual de lladres, igual d’espanyols, però amb un altre nom. I més pocs, això sí.

És clar que en aquest tema també podrem passar comptes al nostre ajuntament: s’ha de vincular el municipi a un esdeveniment que ignora i vulnera la nostra llengua? I encara pitjor: hem de pagar més de 6.000 euros perquè s’ignori el català ben enmig del poble i mostrar-ho per televisió? Entretengut, l’espectacle, però també car i denigrant. Amb aquestes condicions, no sé si per l’any que ve val la pena.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s