Setmana del Llibre en Català (dia I)

setmana-del-llibre-2Un any més, com s’acostuma a dir, i ja en són vint-i-set a una riba i vint a l’altra; encara que enguany, per primera vegada en dues dècades, la mar no ens connecta, tot i que paradoxalment aquesta és una de les edicions amb més connexions i sinergies entre les dues ‘Setmanes’: la de Palma de tota la -meva- vida i la, enguany, de Sant Cugat. I jo, amb els peus al Vallès i l’orella a Mallorca. Crec que enguany, però, encara no hem aconseguit exactament unificar del tot l’esdeveniment: compartim molt més que l’any passat, però encara no podem fer percebre que es tracta d‘un sol acte amb dues seus. És la fita pendent pels anys següents, que de ben segur, si seguim així, arribarà.

La 27a Setmana del Llibre en Català, la primera enfora de Barcelona, és per a tothom una novetat, polèmiques a banda. I un repte, en quasi bé tot els sentits: de públic, de vendes, però també -un que ara ho veu per dedins- logístic i organitzatiu. I és que no es fa igual la feina amb només una carpa -gran, immensa, si es vol, però que no deixa de ser una sola unitat- que si en són tres. Tot es triplica, també els problemes, les urgències, els imprevists, els viatges de carretó, de caixes amunt i avall, la cerca de les persones que en el moment que les necessites són en una altra carpa… Ahir, primer dia de la fira, ens va servir a tots, supòs, per posar-nos a prova amb aquest nou format, que això sí, no pot tenir un marc millor que l’espectacular monestir de Sant Cugat. Jo no l’havia vist mai, ni en foto: és impressionant. Aprofit totes les anades i vengudes per mirar-me’l de tots els angles possibles, i no me’n cans.

Evidentment, el resultat de la prova, però, no serà si el dia 15 tots estam més cansats que altres anys, sinó si la gent ha entès aquest canvi i el balanç final general és millor o igual que en edicions anteriors. Ahir, dia primer de la fira, així mateix va venir gent, sobretot a les xerrades; la d’en Vicent Sanchis i en Joan-Daniel Bezonoff va ser la més interessant, per mi, sobre l’abast de la cultura catalana. La reflexió d’en Sanchis era interessant (i evident): no hem de renunciar a cap espai del mercat cultural català, ni l’hem de fragmentar; a mi aquesta me’n va deixar una de més profunda, un dubte: per què l’Avui, diari que en Sanchis ha dirigit durant devers deu anys, és el màxim fragmentador del mercat català i un mitjà que fa dècades que ha renunciat a la meitat del mercat català? Queda la resposta pendent per l’edició de la Setmana de l’any que ve, es faci on es faci.

A Sant Cugat hi tenc els peus, les mans, i la feina de llibreter durant aquests dies. Però la sort i les circumstàncies em dugueren, l’any passat, a poder participar de l’elaboració del programa de la Setmana; com que la cosa va anar més o manco bé, enguany he repetit, una mica més d’enfora, perquè la sort i les circumstàncies han canviat d’un any per l’altre. La 20a Setmana del Llibre en Català, la de Palma, també va començar ahir, amb na Montserrat Carulla com a excelsa inauguradora i un èxit de públic, pel que m’han dit i puc llegir. Esper que la gent, en línines generals, en quedarà satisfeta, igual que els visitants que s’acostin aquests dies a Sant Cugat. Com diu el company Pep Rosselló, la Setmana és la fira del llibre més important de Mallorca, i just per aquestes paraules, ja val la pena tot l’esforç que es fa des de les llibreries organitzadores: perquè, de mica en mica, i sense voler-ho, el Gremi de Llibrerters s’ha convertit en un agent cultural molt important a una illa que no en va sobrada. Tots els qui, des d’allà mateix o des de la distància, hi prenem part, en podem estar orgullosos.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s