Dissidents!

Avui se suposa que s’ha de tancar definitivament la coalició de l’Europa dels Pobles, representació de les esquerres nacionals de l’estat espanyol. Esquerra, Aralar, BNG, CHA… Fa trempar la cosa, fins i tot pels que estan una mica desencantats darrerament, i amb tota probabilitat, a partir del juny n’Oriol Junqueras -si no són ell i un altre, alerta- podrà ocupar l’escó a Brussel·les que tots aquests anys ha defensat tan bé l’amic Bernat Joan.

Així i tot, hem d’admetre que no anirem sobrats de vots. Perquè la legislació espanyola ens ho posa difícil -evidentment: totes les traves per a l’independentisme, és lògic-, i perquè potser, admetem-ho, aquestes eleccions ens apleguen no en el millor moment de les nostres formacions, on cadascuna, en major o menor grau, s’està recuperant dels seus mals (i pareix mentida que hi hagi metges que això no ho vegin, tanta de ciència mèdica per res). Serà una bona ocasió per començar la rehabilitació, en general, dels partits que participaran a la coalició. També podria ser un bon banc de proves: de provar, per exemple, si té o no té èxit, si engresca o no, una candidatura, a Mallorca, formada exclusivament -encara no ha passat mai, això- pels tres partits que es barallen com a moixos, el meu entre ells, per ocupar l’espai cada dia més petit del catalanisme mallorquí.

Són coses que costen d’entendre, la veritat, sobretot quan et mous pel món i la gent et diu: ‘com és que no anau junts?’ Ah, misteriosa pregunta. Al final, sempre hi acabam anant: ha estat així en les quatre de les darreres cinc convocatòries electorals; passa que, en lloc d’assumir això i parlar-ne des del principi, hem de passar primer per l’etapa de barallar-nos, cridar-nosi plorar. “La culpa és seva-Que no, que és seva”, i tots dissidents dels altres.

Són coses ben estranyes, no l’estratègia, que com diu l’amic Lladó, és de compactar l’esquerra nacional, sobradament massa fragmentada i cada dia més aprimada, i que per tant, necessita ser unificada. I no amb uns criteris ambigus, de ‘mallorquinitat’ o ‘centralitat’, o ‘àrees culturals’ i ‘països polítics’ i no sé què més, tan en voga fa deu anys i que encara n’hi ha que reivindiquen i propaguen: això ja està més que desfassat, no vol dir res i ningú en fa cas. És ben hora de dir les coses clares -tanmateix, les coses ja no poden estar més clares-: Països Catalans, esquerra, independència a l’horitzó, dret a decidir, autodeterminació. La resta, retxes dins la mar. Conceptes de sempre d’Esquerra i que ara els altres s’hi acosten, de mica en mica, cosa que ens hauria de convertir en la cola de l’invent, però que més aviat ens fan parèixer, de vegades, la pega.

Precisament per això, perquè em costa a mi d’entendre tant de conflicte amb la gent que més propera i en canvi, que no sortissin tants de problemes per pactar amb Unió Mallorquina, per exemple, a l’experiment ridícul i vergonyant d’Unitat. Va ser molt més fàcil el pacte amb les bubotes d’UM que amb els companys del PSM. No és, per tant, la nostra una línia gaire coherent, almanco no en els passos seguits fins ara per a ‘compactar’ res.

No és lògic, no osbtant, que n’hi hagi que es queixin de les errades en el plantejament d’Esquerra, però no vegin les seves. Jo no ho entenc: el que és bo per Europa, no és bo per a les Balears? A Europa val una candidatura exclusiva  de l’esquerra nacional, però no a les Illes? No s’entén. I manco s’entén que, a només dos anys de les properes autonòmiques, no se’n vulgui ni parlar: ‘ara no toca’, diuen; pareix que encara es conserven alguns tics dels antics socis.

A mi aquesta història em cansa, i molt, sempre de justificacions a una banda i a l’altra. És un peix que es mossega la coa, no en sortim. Fins que en sortirem, o ens trauran, més ben dit: del Parlament.

És de riure per no plorar, de vegades. Talment això:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s