Fornicar en temps de crisi

“Qui canta, els mals espanta”, recorda la cultura popular, i afegeix que “qui barrina, fa farina”. I precisament, com el pa, una mica d’alegria i arruixar buidors i decepcions en dies com els que ens toca viure, on tot tremola i tot i tothom està en crisi, és allò que la gent vol i reclama.

Per matar el temps i la mollor, activitat de la bona: cantar, ballar, riure, escriure, llegir, barrinar, fornicar, cardar o boixar; fer de tot i a les totes. La Setmana ja és aquí, com deia un eslògan de fa uns anys, per substituir amb cultura tanta de mediocritat que ens envolta.

La carpa de la Misericòrdia resta oberta, des d’ahir fins dia 7 de març, com a refugi i temple de la fornicació, fent servir les paraules del pregoner i amic d’enguany de la Setmana, en Jaume C. Pons Alorda: fornicar amb els llibres, que és quasi tan sà, i de vegades quasi millor -i de vegades no-, que fer-ho d’una altra manera. La Setmana és per tots els gust: si n’hi ha que els agraden els actes en quantiat, quedaran ben servit; si prefereixen la intimitat, poden fer la selecció i guardar-se-la pel llit, o el sofà, o el bany… Els fardadors podran gaudir d’endur-se’n quatre o cinc companyies de cop, o si ho volen d’una altra manera, explicar als seus amics que cada dia se n’han anat ben acompanyats. 

La Setmana és això i molt més. I no deixa de sorprendre’m com en una illa com la nostra, feim possible, llibreters i públic -que és, de fet, qui li dóna sentit-, donar vida durant deu dies a un esdeveniment semblant, purament cultural, on la cultura i la literatura catalanes en són l’únic protagonista. Una fira pensada per i per als mallorquins, on el turisme, la pandereta, el folklore i la mediocritat no hi prenen part: no hi caben, dins la carpa.

“El poder i la fortor”, exclamava en Jaume ahir, davant un estol d’autoritats competents -no hi havia, però, la presidenta del Parlament-. El poder, tan fred tantes de vegades, que supervisa i que hem de reconèixer que fa possible la Setmana, però que enguany ha estat a punt de fer-la impossible; i la fortor, la passió, l’amor i el gust que ens dóna, que és, en el fons, l’impuls que ens impulsa a tots, a venir, llegir, gaudir i comprar si hom ho troba necessari, i que ens anima, també, a, malgrat el poder i la fredor, a tirar endavant una Setmana del Llibre en Català, que té doble mèrit.

La Setmana ja és aquí, amb la voluntat i les ganes de remoure ànims i consciències en temps de crisi. Per animar, divertir, entretenir-se i gaudir. I encara el que faci falta i molt més…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s