Catalana i universal

Em comentava el meu oncle ahir mateix, xerrant d’això, que un país creix en la seva cultura, que dit d’una altra manera, és semblant -salvant les distàncies- a allò que Emili Darder tenia per consigna: “només la cultura pot fer homes lliures”. La cultura, la música, l’art en general, rega la vitalitat d’un poble, i és precisament la creativitat la que ens obre noves portes: no posar mai traves a la imaginació, i sempre, voler l’impossible.

Som un país petit i ocupat, i trist, moltes de vegades, carregat de complexes i amb una classe dirigent satisfeta amb el seu autoodi, però que sorprenentment -és per fer-se’n creus- engendra, de tant en tant, quelcom o qualcú que es converteix en un focus d’esperança, en un motiu d’alegria, en un estímul per seguir somiant.

Deia un dels grans poetes del nostre país: “que la soca més s’enfila com més endins pot arrelar”. La frase la férem nostra fins al punt de convertir-la en himne de Mallorca, però, més enllà d’això, qui s’ha preocupat de regar-les, les nostres arrels? Jo no crec que la música, al contrari del que popularment moltes de vegades s’explica, ajudi a créixer les plantes: un país en estat vegetatiu no creix, està condemnat a morir. Al contrari, sí que la música, com l’art en general, ens ajuda a créixer, i si aquesta música neix i creix directament de les nostres arrels culturals, del nostre passat artístic, ens ajudarà a créixer com a poble.

L’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, l’OJIPC, va néixer, ara fa cinc anys, des de Mallorca, amb aquest únic propòsit, que és doble: per una banda, ajudar a créixer a generacions de joves músics d’arreu del país en la seva formació com a intèrprets, i per l’altra, donar a conèixer el patrimoni musical català al públic d’aquí, amagat davall el canon simfònic que la dinàmica cultural espanyola, lligada a l’europea, imposa. Sense desmerèixer Falla o Turina -i sense renunciar a Albéniz, Granados o Rodrigo, que són catalans universals-, la cultura musical catalana havia començat a oblidar compositors com Jaume Pahissa, Juli Garreta o Baltasar Samper, entre molts d’altres; o el mateix Mompou, a qui els francesos adoren, però que els catalans hem mig oblidat!

Però calia anar més lluny, i restava encara un camp per cobrir: el de la música coral, en un país orfeònic com el nostre -el país de Clavé-, que havia tengut corals i orfeons a la majoria de pobles i ciutats de Salses fins a Guardamar fins abans de la guerra civil. I així, aquest dissabte, a les 21 h, al monestir de la Real hi farà la seva presentació pública el Cor Jove dels Països Catalans: trenta accents del nostre idioma cantant junts les mateixes cançons, catalanes i universals, des de Palma fins al món sencer.

Tant l’OJIPC com el Cor li deuen la maternitat a na Magdalena González, que amb l’única voluntat de l’amor a la música que neix del nostre país, des de Palma, mou cel i terra perquè tot surti endavant. I tot i que la germinació del projecte ha nascut d’ella i aquí a Mallorca, sigui pel nom, o no, no ha trobat des de les institucions balears el suport que era d’esperar, i per tant, la seu de l’Orquestra i el Cor es traslladarà properament, pareix, al Palau de la Música Catalana de Barcelona, on han sabut valorar-ne la tasca. És una sort que una institució com el Palau s’hi interessi, però és una llàstima que les institucions insulars ho facin tan poc: el concert del Cor es farà a la Real perquè, sembla, cap institució -ni Cort, ni Consell, ni Govern- han cedit cap espai ni hi ha mostrat un especial interès.

I aquesta és la realitat que tenim: que mentre l’OJIPC ha de cercar aixopluc a Barcelona, el Parlament debat sobre si el Real Mallorca S.A.D. ha de jugar l’Europa League o no.

Anuncis

One thought on “Catalana i universal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s