El senyor de les mosques

En Delgado Truyols (Carlos), com el seu nom indica, és part de les restes i desferres d’allò que en altre temps se’n deia noblesa, però que els mallorquins varen saber traduir, molt encertadament, per botifarres, que és una de les millors maneres d’aprofitar un porc: capolat i fer-ne menjua. I és que de porc i de senyor, se n’ha de venir de casta, i en Delgado Truyols, com el seu nom indica, sap mantenir-la, la casta: de senyor i de botifarra.

El senyoriu per descendència és l’antítesi de la democràcia, i així actua el batle de Calvià: sense democràcia. El cas és que un grup de mallorquins -i què te més: encara que haguéssim estat turistes afganesos- ens disposàvem a assistir al pregó del desembarcament, que cada any es fa a la Creu de Santa Ponça, per on se suposa que entrà la llengua catalana a Mallorca, el 1229. Llàstima que des de fa uns anys, aquesta festa s’ha convertit en un aquelarre espanyolista, on en Delgado Truyols hi va a predicar l’apartheid contra els mallorquins, però què hi farem: així és la democràcia, així ho volgueren una majoria de calvianers. Sempre hi ha qui se n’aprofita, del sistema democràtic, gent que hi participa però no l’entén o no li agrada: Hitler, per exemple.

En Delgado Truyols n’és un altre, d’exemple, i per això al grup de persones que volíem anar a contemplar-lo clavat davant la creu, un estol de guardes municipals no ens deixà passar; ni que la creu fos propietat privada. L’argument: no dúiem invitació (sic), mentre davant nosaltres, la gent passava; ‘és que ells sí que tenen invitació‘, em va etzibar n’M-29, responsable de la patrulla de seguratas del batle. Identificats nosaltres i identificats ells per a denunciar-los, tanmateix no vàrem poder-nos acostar al lloc on es feia l’acte. Més tard, el mateix M-29 ens va acusar de ser ‘manifestants’; alça! Només li faltava dir-nos ‘i comunistes!‘. Potser tenia raó: potser sí que volíem manifestar la nostra disconformitat amb el que deia el batle al seu parlament; o no, i potser ens haurien entrat, si l’haguéssim pogut escoltar bé, unes ganes irrefrenables d’aplaudir-lo. És que és igual: tenim dret a manifestar el que ens roti, això és que sol passar ens els països democràtics, i en tot cas, la policia no ens podia acusar, a nosaltres, que anàvem caminant i sense cap pancarta ni objecte perillós en mà, de manifestants, ja que ens va impedir passar per un lloc públic abans -i no després– que suposadament ens poguéssim manifestar.

Pel nostre consol, no poguérem sentir les animalades d’en Delgado Truyols, exaltat per un fantasma, el del catalanisme, que segur que el desperta per les nits. Ell, senyor de Calvià, recorda una mica el personatge de la novel·la de W. Golding -tot està inventat-, Jack el caçador, el nin boig ansiós de poder, que exalta la por d’una suposada bèstia per fer por als altres, i adora un cap de porc clavat en una estaca: el Senyor de les Mosques. Només que la realitat sempre supera la ficció, un ja no sap si el paper del botifarra calvianer és més semblant al del porc o al de la mosca, o si senzillament fa de senyor -que en ve de casta- i només permet que les mosques se li acostin. Nosaltres no.

P.D.: I una reflexió. A Catalunya o a Euskal Herria, seria impensable que qualcú com en Delgado Truyols pogués insultar impunement i durant vuit anys un acte de la significació nacional del desembarcament català a Mallorca. Que només fóssim una trentena, joves quasi tots, els que volíem fer-li-ho saber, és molt trist, i una invitació a repsensar, tots plegats, què ens passa. Ens insulten de la pitjor manera, i ho consentim; si no som capaços, ni un sol dia, aturar els peus a aquesta gent, no ho podrem fer mai.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s