El cuc blau

Les dues darreres vegades que hi havia hagut eleccions autonòmiques a Catalunya (2003 i 2006), jo era a Barcelona, i totes dues vegades vaig acabar la nit de gresca, celebrant els resultats, amb gent diversa d’Esquerra, fins a les cinc o les sis del dematí per xibius del Raval. Bé que s’ho valia i bé que s’ho va valer.

Ahir no hi era, però no crec que molts dels companys estassin per gresques, ni molt manco per festes. I no hi estarem per algun temps, com a mínim, fins a les municipals, que segur que girarem la truita. Però vénen temps difícils, potser una mica complicats, i no només per Esquerra -que en tot cas, segurament només pot anar a millor-, sinó pel país, o pels Països, segons el gust de cadascú.

Perquè més enllà de la derrota d’Esquerra, potser hi ha quelcom una mica més preocupant: la gran majoria conservadora del parlament de Catalunya, i l’avanç de l’extrema dreta. Perquè de diputats de dretes -sense matisos-, ara, n’hi ha, de segurs, 80 (PP+CiU), de 135, i sense oblidar-nos que, tot i independentistes, en Laporta i en López Tena també ho són, de dretes; i l’intergrup espanyolista ha augmentat a 21 (PP+C’s).

Una detall d’aquesta onada blava que preocupa encara més és que tot i les denúncies de racisme (a Badalona) i de demagògia populista ultra-espanyolista, el PP puja, i la Plataforma per Catalunya, també, fins al punt de somiar amb representació d’aquí a poc temps. L’extrema-dreta ja té un gran forat a Catalunya.

Qui dubta que això no repercutirà directament a les Balears? Perquè avui m’imagín -hi pos la mà al foc- la satisfacció cínica -i mesquina- d’alguns companys -pocs, però n’hi haurà- propers ideològicament a Esquerra, però que militen a altres partits, contents perquè el nostre ha tengut una mala nit. “S’ho mereixen”, segur que pensaran, i ja s’imaginen un futur balear sense independentisme. Jo el que m’imagín és un PP més crescut que mai, conscient ara sí que fins i tot en places difícils el filo-racisme i l’espanyolisme descarat és rentable, sobretot en temps de crisi: preparem-nos aquí, on fa temps que fan bullir aquesta olla, sense acabar de donar-li el gas que alguns, des de Calvià, esperen.

I l’esquerra, en el seu conjunt, queda molt tocada. I la que és nacionalista, també un poc més: sense referents fora de l’arxipèlag -excepte Esquerra, és clar-, i amb pocs amics al futur govern de la Generalitat (a no ser que ara alguns vulguin tornar a les fotos amb en Mas i els seus neocons…). I sense altre full de ruta que sobreviure, sense paradigma ideològic per contrarrestar el cuc blau que fa forat. Si és que no hi posam remei.

Anuncis

4 thoughts on “El cuc blau

 1. A jo m’ha sabut greu la castanya d’Esquerra. Encara que estava molt prevista, no esperava que fos d’aquesta magnitud. D’altra banda, també me sap greu la reacció (en calent, és veritat) de la cúpula d’Esquerra: Aquí no ha passat res, ningú s’ha equivocat, la culpa és del altres, no, no, d’aquí no ens mouran…

  Una puntualització: Solidaritat no és un partit de dretes. Tendrà diputats de dretes i també d’esquerres, i no es defineix en aquest eix. Tampoc no és ecologista ni desenvolupacionista, ni està a favor ni en contra de les corregudes de bous. Només té un punt al programa i assegura que, un pic aconseguit, es dissoldrà.

 2. Considero molt frívola i dogmàtica, simplista si més no, aquesta segmentació tan fàcil entre esquerra i dreta. Voleu dir que CiU és gaire més de dretes que els socialistes espanyols i catalans? Qui són els que han arbitrat mesures de protecció als grans bancs i han retallat drets socials a dojo? Amb qui va comptar Zapatero per aprovar els pressupostos dels darrers anys? Exacte! Amb ERC! Els mateixos que tant criticaren a CiU allò del peix al cove amb els governs de González i d’Aznar.
  El problema que tenim els catalans és aquest: vivim repartint desqualificacions a tort i a dret als adversaris polítics en comptes de mirar de dissenyar una estratègia de prioritats.
  Ara mateix l’objectiu comú hauria de ser desempellegar-nos d’Espanya. Almenys retallaríem el tàndem PP-ciudadANOS.
  Jo faig una lectura molt distinta i no en clau esquerra-dreta, sinó en clau nacional: Catalunya-Espanya. I la suma de vots PP-PSOE-Ciudadanos-IC ha davallat en 7 diputats! En canvi, la suma ERC, SI i CiU els ha augmentat. D’haver resistit ERC (immers en ganivetades internes per degollar Carod Rovira) la victòria hauria estat majestuosa. Si tens tan clares les coses com dius, hauries de mirar com és que la majoria de vots d’ERC han anat als “dretans” de CiU. Jo t’ho diré: per pur patriotisme! També, ja que fas aquesta anàlisi, convindria preguntar com així els responsables del fiasco no han fet allò que pertoca en democràcia: dimitir el càrrec. Fins i tot en això Montilla ha donat una lliçó a Puigcercós!
  De les illes, no en sé i no en parlo, però del que he vist i patit a casa meva, sí. Espero que no t’equivoquis. Jo no sóc dels qui ha fet el “salt”. He mantingut el vot a ERC. Això sí, apretant-me el nas entre el polze i el dit gros. D’haver cregut que SI tenia opcions d’entrar al Parlament, els hi hauria fet confiança.
  Visca Catalunya!

 3. Cert que molts votants d’Esquerra ara ho han fet per CiU; i cert que CiU és molt diversa, com a mínim en quant a electorat. Però que en Mas i el Govern seran de dretes -centre, liberals, són matisos- és innegable.

  Catalanistes? Segur. Independentistes? Gens. I si abans hi havia 21 diputats independentistes, ara n’hi ha 14. La resta són matisos d’una relació amb Espanya subordinada, i ara n’hi ha més que abans.

  Que Esquerra ha de fer autocrítica, és evident, i pel futur, ja ho veurem. No em correspon a mi tot sol decidir-ho…

  Salut!

 4. En tot cas, a mi me preocupa més l’ascens del PP amb el seu discurs ultra, i la quasi entrada de la PxC. I que això afectarà la deriva del PP de les Balears -i la del de tot Esoanya-, no ho dubt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s