I la discriminació lingüística?

12/1/2011: Fantàstic! I error meu de no llegir més sovint el blog d’en Joan Tardà: http://blocs.esquerra.cat/joan-tarda/bloc/sense-la-discriminacio-linguistica-la-llei-digualtat-de-tracte-no-val. I ja ha començat a fer les gestions. Tenim un crack de diputat!

Ha sortit publicat aquests primers dies de l’any que el Consell de Ministres espanyol ja discuteix la Llei d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, idea de la valenciana Leire Pajín -exemple canònic, d’altra banda, del Principi de Peter-, i que pretén crear un marc de seguretat legal on les víctimes d’algun tipus de discriminació hi puguin recórrer. De tot tipus de discriminació? Bé, de moment, pareix que s’afegeixen dos punts més als que ja contempla l’article 14 de la constitució espanyola, i la cosa quedaria, per tant, de la següent manera: que ningú podrà ser discriminat “per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, convicció o opinió, edat, discapacitat, orientació o identitat sexual, malatia o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. S’ampliarien, així, explícitament -que sempre convé-, els motius que prohibeixen qualsevol tipus de tracte vexatori, però no hi són tots: i la discriminació lingüística?

Perquè aquí a les Balears, en tenim mostres i arguments, per desgràcia, per omplir un llibre. Els casos de policies, jutges i guàrdies civils que insulten, maltracten i se’n riuen dels catalanoparlants són ja quelcom que forma part de la nostra vida quotidiana. Les denúncies s’acumulen al despatx de Ramon Socias sense que ell, és clar, vulgui fer-hi res, i fins va arribar, en el súmmum de la poca vergonya, a acusar a les víctimes de “provocadors“.

La llista és llarga i lamentable: insults, agressions, retencions, befes… Ni a instàncies del Parlament, el Delegat del Govern ha tengut el coratge d’actuar, i és qüestió de temps que a qualque altre jove una parella de “números” li rompi la cara per xerrar en català. I ja que ell, en Socias, no ha volgut actuar, ho haurem de fer nosaltres si un canvi legal ho permet.

Actuem: amb tres diputats independentistes, d’Esquerra, que també ens representen, es pot presentar una esmena a aquesta llei, quan arribi al Congrés, per incloure-hi el darrer motiu, “de llengua”, i acabar així amb aquesta comèdia. Veurem si el PSOE -partit d’en Socias- es posa del costat dels torturadors o de les víctimes… I si prospera, si aleshores el Delegat no vol retre comptes davant la seva gent i davant el Parlament, que ho faci davant un jutge, ell i tota la catefa de guàrdies civils maleducats que s’hi vulguin apuntar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s