Contra la cacicada

Llegit a la premsa espanyola:

El Gobierno actuará contra Bildu. […] El Ejecutivo ya dispone de algunos informes en los que se trata de demostrar que Batasuna está detrás de la coalición Bildu. […] El esquema seguido en la elaboración de éstas (listas) es, básicamente el mismo, se trata de incluir como presuntos “independientes” a personas “limpias” . […] Por este motivo, se han incluido candidatos que provienen del movimiento asociativo del entorno abertzale, del sindicato LAB o de la AEK (la coordinadora de euskaldunización de adultos). Pero también hay familiares de huidos de ETA o numerosos hermanos de presos de la banda terrorista.

Es el caso de la hermana de los trillizos navarros detenidos en varias ocasiones en operaciones relacionadas contra ETA, María Ester Compains Silva, que va en la lista del pueblo navarro de Villava. Se da la circunstancia de que el padre de los cuatro fue uno de los promotores de Sortu. […]

La lista a las Juntas Generales de Guipúzcoa está encabezada por Martín Garitano, periodista que trabajó en los diarios próximos a la izquierda abertzale. […] Bildu también ha presentado unos candidatos que son fácilmente identificables por los votantes de la izquierda abertzale. Es el caso del abogado Txema Azkuénaga, que ya fue representante legal de Herritarren Zerrenda -candidatura anulada por el TS y el TC-  […].  Le sigue en la lista Aitziber Ibaibarriaga Etxebarrieta, sobrina de Txabi Etxebarrieta, el primer miembro de ETA en cometer un asesinato.

La legalitat espanyola a punt per la cacicada al País Basc; el pas següent serà posar un braçalet identificador als abertzales, i després als euskalduns… L’arquitectura jurídica d’Espanya així ho permet: està pensada per perseguir la dissidència -l’independentisme-, no la delinqüència, i no importa com. 

Els delinqüents poden fer política: els dissidents, no. A l’assassí de Guillem Agulló se li permet ser candidat, encara que sigui per un partit de l’extrema-extrema dreta; a Bunyola, sense anar més enfora, el PP, el batle i el seu equip de govern, es presenten amb un delinqüent confés, lladre condemnat com Gabriel Cañellas fent de conductor de l’acte, alliçonant i donant instruccions: de com robar?

Supòs que cadascú tria qui millor el representa. Mentre l’esquerra abertzale, al País Basc, ha fet una valenta passa endavant abandonant la rèmora de l’opció violenta, la dreta balear, bunyolina, la fa enrere i torna a presumir de delinqüents il·lustres, lladres i malversadors, sentenciats, com a militants exemplars. En Cañellas, mentor del PP bunyolí, com es va veure fa unes setmanes, representa el pitjor de la dreta mallorquina: la corrupció, el caciquisme, la grolleria, l’abús de poder; l’enganxaren per l’estafa milionària del Túnel de Sóller, una estafa que a Bunyola encara pagam, i una infrastructura construïda dins el nostre municipi ens resulta, als bunyolins, caríssim.

No es tracta de comprar situacions: són incomparables. N’hi ha que presenten lladres i n’hi ha que no; simplement, és l’evidència dels fets. N’hi ha que optam per la pluralitat, per la transparència, per la democràcia: aquest és el poble que volem, a Bunyola, metaforitzat en la candidatura més plural de l’esquerra mallorquina. I n’hi ha que s’emmirallen en la delinqüència, el robatori i l’estafa i la grosseria fastigosa. La cacicada espanyola, valga’m la redundància. La batalla de Bunyola, el maig, és just un botó il·lustratiu de la confrontació entre dos models per construir un país just i democràtic o just fer-lo malbé fins al punt de la podridura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s