Llepasotanes

A tots els països colonitzats sempre hi ha hagut agents -organitzacions, partits- que, des de la suposada defensa del poble autòcton, han estat estrets col·laboradors dels invasors. També hi havia jueus nazis. UM va fer molt bé aquest paper, i de retruc, robava. Una vegada canviat el nom de la trama, i ara que es diu Convergència per les Illes, haguessin pogut ser diferents: nom nou, vida nova. I tanmateix, seguiran jugant el seu paper en aquesta història, la nostra història, de complement pintoresc al desfigurament integral del país que executa el PP.

CxI -i la Lliga d’en Font, també- és, de fet, el pitjor de la nostra Mallorca: la part provinciana, cutre, tradicionalista i llepasotanes, de senyorets mossons i beates arnades; la dels germans Villalonga o dels Salvà de Sa Llapassa. El PP no; allò és el pitjor de l’altra Mallorca, la que no és ben bé nostra, sinó d’ells: botifarres, grans empresaris, militars d’alta graduació, aprofitats i fatxum divers; de la gent que el 36 sufragà i organitzà el cop d’estat, vaja.

Convergència, abans UM, s’erigeixen en canvi en defensors de “lo nostro” en una situació complicada, i obtenir així el paper d’intermediaris entre opressors i oprimits per, de fet, aconseguir petites parcel·les de poder -sempre tolerat- que els permeti imposar la seva visió carrinclona i anormal de la societat. Com en el 36 també, aquells capellans de poble i petits líders falangistes que aprofitaren l’escomesa per passar comptes amb les joves que s’havien atrevit a ballar d’aferrat o amb els veïnats que havien deixat d’anar a missa: vos perdonam la vida, no vos delatarem, però a partir d’ara, a creure i fer bonda.

Això és CxI, abans UM: l’essència de la Mallorca profunda, tancada i podrida per dedins, desconfiada, provinciana i caciquil a petita escala, per la qual no passa el temps, i que davant la covardia d’alçar valents símbols de país -la llengua, la cultura, el territori-, n’agafa d’altres, folklore o religió -ara la Sibil·la, ara una catedral de pa amb fonteta a Ses Salines- per entabanar els incauts habitants de la tribu.

L’horterada dissenyada a Ses Salines -elegància 0, com pertoca a la classe mossona- podria ser antològica. Però els de CxI, abans UM, amb president al capdavant, ho vendran com una fita per Mallorca, i amb un poc de sort, hi aconseguiran col·locar una Sibil·la enllaunada per turistes, i això ens ho explicaran com a “internacionalització de la cultura”. M’hi puc imaginar fins i tot fent-hi unes beneïdes per Sant Antoni, tots allà dedins, feliços, tancats com a indis en una reserva. Ja que hi són, que hi facin, potser, un bon fogueró.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s