Llepasotanes

A tots els països colonitzats sempre hi ha hagut agents -organitzacions, partits- que, des de la suposada defensa del poble autòcton, han estat estrets col·laboradors dels invasors. També hi havia jueus nazis. UM va fer molt bé aquest paper, i de retruc, robava. Una vegada canviat el nom de la trama, i ara que es diu Convergència per les Illes, haguessin pogut ser diferents: nom nou, vida nova. I tanmateix, seguiran jugant el seu paper en aquesta història, la nostra història, de complement pintoresc al desfigurament integral del país que executa el PP.

CxI -i la Lliga d’en Font, també- és, de fet, el pitjor de la nostra Mallorca: la part provinciana, cutre, tradicionalista i llepasotanes, de senyorets mossons i beates arnades; la dels germans Villalonga o dels Salvà de Sa Llapassa. El PP no; allò és el pitjor de l’altra Mallorca, la que no és ben bé nostra, sinó d’ells: botifarres, grans empresaris, militars d’alta graduació, aprofitats i fatxum divers; de la gent que el 36 sufragà i organitzà el cop d’estat, vaja.

Convergència, abans UM, s’erigeixen en canvi en defensors de “lo nostro” en una situació complicada, i obtenir així el paper d’intermediaris entre opressors i oprimits per, de fet, aconseguir petites parcel·les de poder -sempre tolerat- que els permeti imposar la seva visió carrinclona i anormal de la societat. Com en el 36 també, aquells capellans de poble i petits líders falangistes que aprofitaren l’escomesa per passar comptes amb les joves que s’havien atrevit a ballar d’aferrat o amb els veïnats que havien deixat d’anar a missa: vos perdonam la vida, no vos delatarem, però a partir d’ara, a creure i fer bonda.

Això és CxI, abans UM: l’essència de la Mallorca profunda, tancada i podrida per dedins, desconfiada, provinciana i caciquil a petita escala, per la qual no passa el temps, i que davant la covardia d’alçar valents símbols de país -la llengua, la cultura, el territori-, n’agafa d’altres, folklore o religió -ara la Sibil·la, ara una catedral de pa amb fonteta a Ses Salines- per entabanar els incauts habitants de la tribu.

L’horterada dissenyada a Ses Salines -elegància 0, com pertoca a la classe mossona- podria ser antològica. Però els de CxI, abans UM, amb president al capdavant, ho vendran com una fita per Mallorca, i amb un poc de sort, hi aconseguiran col·locar una Sibil·la enllaunada per turistes, i això ens ho explicaran com a “internacionalització de la cultura”. M’hi puc imaginar fins i tot fent-hi unes beneïdes per Sant Antoni, tots allà dedins, feliços, tancats com a indis en una reserva. Ja que hi són, que hi facin, potser, un bon fogueró.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s