Nadal amb Sibil·la

Avui, notícia!, com ja és habitual des de fa uns anys: es cantarà la Sibil·la! Fa més de set-cents anys que es canta, cada any, aquí a Mallorca. En feim notícia de les coses normals, a aquest punt hem arribat.

L’article d’avui del Diari de Balears -publicat a L’Espira, però- va sobre això. La Sibil·la: un any més, notícia excepcional d’una cosa normal.

Per altra banda, el reportatge, firmat per en Tomàs Vibot, diu, textualment, que “[…] les iniciatives de difusió i estudi per part de l’Administració han estat fins ara veritablement febles […]”. Jo diria, just al contrari, que cap altre fenomen cultural ha estat tan manejat, manipulat, mediatitzat i popularitzat com aquest. El cronista, a més, demana l’elaboració […] d’àudiovisuals tant per a les televisons locals com en format digital. I el que és més important, en diferents idiomes […]. No coneix, se veu -i sorprèn, venint d’un estudiós de la cultura popular-, el DVD La Sibil·la i les Matines a Mallorca, editat l’any 2006 pel Consell de Mallorca, que és un complet estudi àudiovisual, amb material de sobres per a qui s’hi vulgui entretenir -diferents versions, i reportatges sobre tot allò que envolta la representació-, i subtitulació pentalingüe. Bastava teclejar el Google per trobar-lo. No era tan difícil…

Bon Nadal!

Anuncis

3 thoughts on “Nadal amb Sibil·la

 1. Hola,
  Evidentment que conec el DVD perquè el tenc, però dec ser un dels pocs a Mallorca que es va preocupar d’aconseguir-ho en aquelles dates (i molt que em va costar!). Quanta gent més el té? Quina va ser la difusió d’aquell magnífic treball? I més important: quina és la difusió ara mateix? Realment feble.
  Per altra banda, no és la meva opinió. Si se cita correctament l’article, dic que “alguns especialistes en la matèria” reclamen, a més del que vaig citar, moltes coses més. Evidentment no posaré aquí a qui vaig fer la consulta però sí puc afirmar que més de deu entesos de l’àmbit de la filologia, etnografia, història i música, i tots reclamaven poc més o manco el mateix.

  1. Benvolgut Tomàs. Estic d’acord amb el que dius que el DVD ha quedat potser dins qualque calaix de l’Administració… Però no ens podem queixar de la difusió que ha tengut, la veritat. Entre tots els que el férem hem anat a fer presentacions a, jo diria, la majoria de pobles de Mallorca. A més, TV Mallorca va utilitzar-ne el material per treure’l l’any passat, aprofitant la celebració de la proclamació de la UNESCO. Crec que no ens podem queixar: pocs treballs d’investigació tenen tanta de difusió com el nostre. Per altra banda, no preteníem -i crec que no m’equivoc en parlar en nom de tots- que el DVD fos un film de gran difusió. Jo em don més que satisfet del tracte que ha tengut, tot i compartir que sempre podria ser més popular.

   Pel que fa a la popularització del fet musical del Cant de la Sibil·la, de poca cosa a Mallorca se’n fa més propaganda, la veritat. La meva humil opinió és que ja està bé així com està, que qualsevol intervenció de les institucions (una “institucionalització”) serà perjudicial. La “intel·lectualització”, arribat al cas, tampoc seria bona, des del meu punt de vista.

   Celebr que poguem tenir aquest debat, i esper que qualque dia el poguem tenir en persona: no hi ha res millor que debatre per aprendre. I jo aprenc molt.

   Cordialment, i molts d’anys.

   Amadeu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s