Un que no ha entès res

Al punt de l’alba d’avui, com fa set-cents vuitanta-tres anys, recorria els carrerons que el mateix Rei En Jaume va recórrer al conquistar la ciutat de Palma i fundar la Mallorca que som i coneixem. I no he arribat a temps d’anar a la Festa de l’Estendard, el dia gloriós que cada any es repeteix, quan la senyera presideix el centre de la capital, i del país per tant, i ni que sigui una vegada a l’any, la nostra història aixeca el cap i llueixen les quatre barres catalanes, les de Mallorca, per sobre de qualsevol altra ensenya.

Una Diada que des del dia mateix de la Conquesta es repeteix, i ni reis espanyols, ni dictadors feixistes, ni botifarres venuts, ni invasions, ni exèrcits, ni ducs corruptes, ni presidents lladres, ni batles inútils, ni regidors drogoadictes han pogut alterar. Perquè tots no són més que peons dins una història secular: són com a mosques, colloneres i brutes, embafoses, i són tot un eixam, cert, però no són els protagonistes d’aquesta festa. Els protagonistes som els mallorquins, tots, hereus directes o adoptats gratament, d’aquells primers catalans que repoblaren l’illa i celebraren, aquell mateix any, la primera Festa de l’Estendard.

Tanmateix, avui ho hem vist, com un batle, la darrera mosca collonera que ens ha tocat aguantar, ha volgut tenir un protagonisme que mai mereixeria, ni per mèrits ni per aptitud. En Mateo Isern no ha entès res: no sap de què va la festa, ni la Diada, ni què fa fent de batle, ni què representa, ni què ha de fer. Ell passa per Cort com el seu rólex: feixuc i hortera, just comptant els minuts que manquen per plegar i partir al camp de golf. I es deu creure que per tenir un rólex més gros que el nostre, és l’amo del temps, i que pot manejar la història al seu gust, i la ciutat com li doni la gana. S’ha cregut que ell tot sol podia baratar 800 anys d’història de la ciutat,  i s’ha trobat sorprès que els ciutadans li han aturat els peus: a callar!

El més trist, però, és que es cregui, a més, amb el dret d’insultar els ciutadans: són uns intolerants, ha dit, dels qui l’han xiulat. No entén que ell és un servidor d’aquests ciutadans, no el propietari. I s’ha d’aguantar, si el xiulen quan fa quelcom que no agrada, o l’aplaudeixen, quan diu quelcom completament encertat (?). Què ha de saber, però, un botifarra, de democràcia? No entén, perquè no ha entès res, que la gent no l’aduli i li faci la bona, avesat com hi deu estar que la hi facin des de petit. Ell no entén encara que està a les ordres, i que ha de callar, com ha fet avui, i cloure la boca, i acceptar les crítiques de la gent, o els consells si n’hi donen. Però el que no pot fer un batle, mai, és insultar la seva gent.

I això ha fet avui en Mateo Isern: insultar. La ciutat i la seva gent. Simplement, perquè no ha entès res.

Ni crec que mai ho entengui.

Anuncis

One thought on “Un que no ha entès res

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s