Les escoles de l’odi

El Govern de José Ramón Bauzá així ho vol. Ho exigeix el Círculo Balear, i el consellers Gornés i Bosch ho executen, a les ordres. Crear dues societats, dos canals de subsistència, i no un de sol de convivència, com fins ara. Fer parts i quarts, en nom de la llibertat, diuen: repugna fins a l’extrem la perversió d’una paraula que sempre ha servit per adjectivar les causes més nobles. Tanmateix, guanyen la batalla del llenguatge, perquè tenen un exèrcit de mitjans, que no de canons -ara ja no- que així ho repeteix. Nosaltres hem de cenyir-nos a la “resistència”, mentre ells s’aferren a la “llibertat”.

Però no ens enganem. Qui té tot un estat, una monarquia i un exèrcit darrera no li manca llibertat. No és aquesta l’excusa, sinó la por: una por tan antiga com irracional i atàvica, aferrada als principis de la naturalesa humana i que només amb la cultura pot domesticar. La por que ha assolat Europa diverses vegades, un fantasma que mai ha deixat de recórrer el continent. La por a la diferència, al diferent, al desconeixement. Sempre és més fàcil caure en la ignorància que en l’estudi, en l’odi que en l’amistat, sobretot, si tens tu el monopoli de la violència, de les SA o de la policia espanyola, tant és. La primera opció és més senzilla: primària, instintiva, estomacal; la segona requereix un esforç, i voluntat, i raciocini, i comprensió. 

La raó pot dur a la reflexió, i aquesta, a l’esperit crític, que no convé en temps de crisi i retallades de drets socials. Podria complicar les coses. Per això el Govern de Bauzá ha optat per la primera solució: perquè és fàcil i simple. La perillosa, tanmateix. Avui, l’objectiu som els catalanoparlants, els natius d’aquesta terra i de qui s’hi ha volgut integrar. Objectius d’un PP ha cedit el testimoni del discurs polític a grupuscles d’extrema dreta, limitant-se a ser-ne just un altaveu, un amplificador.

Avui, idò, som els mallorquins, ciutadans balears en general, l’objectiu, els diferents. Som el gen portador de la contaminació a la integritat ètnica de l’espanyolisme, ara dit “llibertat”. Als qui s’ha d’aïllar, segregar, amb administracions per a mallorquins -on sempre hi haurà “qualcú” que t’atendrà en català-, escoles per a mallorquins, etc. I hi haurà qui, de bona fe, caurà en la trampa: res nou a Europa, tampoc. Però alerta, perquè quan la nostra discriminació sigui consumada, com deia Brecht, en vendran més. I no ens haurà d’estranyar quan la “llibertat” exigeixi que els pares, espanyols, catòlics, de classe acomodada, puguin elegir si els seus fills han d’anar a escola amb nins musulmans o no. O gitanos, o xinesos. Perquè ells seran diferents a nosaltres. I finestretes diferenciades.

I potser, qui sap, si després d’aquesta, els pares de la llibertat, El Mundo i el Círculo Balear demanaran que els fills de parelles homosexuals no es mesclin amb els seus fills, per allò que no rebin influències que els puguin fer tornar gais. “Adoctrinament polític”, en diran. I la Conselleria de torn exigirà als centres que no es faci política a les escoles, sabedora que la policia o les SA, tant és, faran complir la llei. Escoles d’odi, seran, però en diran “en llibertat”.

La manifestació d’aquest diumenge no és, idò, només per la llengua: és, aquesta sí, per la llibertat. Contra el feixisme lent però latent que no cessa, per poder viure en pau, per viure tranquils. Per viure lliures.

I perquè després de nosaltres, hi vas tu.

Anuncis

5 thoughts on “Les escoles de l’odi

  1. Lo bo de sa segregscio linguistica es que aixi es nostres fills mallorquins no se mesclaran amb xonis poligoneros i gentussa del rafal,son gotleu,pere garau etc…

    1. Va de veres el que dius, és increïble, com educadora que som i no molt jove, no em pensava mai llegir un comentari com aquest. No sé si ets jove, però , el teu comentari fa por.

  2. us parlo en catala q alomillor sino no m enteneu, els feixistes sou vosaltres, q voleu q tothom pensi el q vosaltres voleu!!!!!!! deixeu de tocar ja els coionss!!!!

    VISCA ESPANYA UNIDA, NO AL SEPARATISME

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s