Trona Sant Jordi

Just passarem aquestes santes festes, i arribarà Sant Jordi. De totes amb les de nom de sant, la de Sant Jordi és la que més m’agrada; és, en certa manera, la festa d’allò que voldríem per cada dia, i no només un pic a l’any: cultura, literatura, ciutats que s’aboquen al carrer per gaudir del bon temps que ja s’acosta, de les flors que la gent es regala, de la felicitat i el bon ambient que es respira; dels colors de la senyera que omplen tots els cantons dels carrers de tots els Països Catalans. Un dia perquè els catalans siguem optimistes, perquè la gent se senti orgullosa de pertànyer a un país que ha donat al món una festa com aquesta: la de la cultura al carrer, de la felicitat i la rosa.

Aviat arribarà Sant Jordi, i un any més, Palma s’omplirà de senyeres: passejarà en Rafel Bosch per totes les llibreries retirant domassos i llibres en català? Acusarà en Bauzá als llibreters de fer “política”? Sant Jordi, que sempre ha estat una festa cívica i tranquil·la, perilla: perquè la cultura és un perill. I el poc país que treu el cap per Sant Jordi, més amenaçat que mai.

Toca defensar-nos. I quin dia millor per fer-nos sentir ben fort que el de Sant Jordi, la festa que hem inventat els catalans, que de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, llueix la senyera, la rosa i la cultura, des de sempre i sense problema. Un dia que milers de persones seran al carrer serà un dia perfecte per fer evidents i públiques totes les amenaces que ens observen, des de la destrossa d’es Trenc a l’ofec a la llengua o la dura repressió que ens cau damunt. Potser no hi ha millor altaveu que aquest dia.

Llaços, llibres, senyeres, lluita, festa i carrer. Podem fer, idò, que aquest Sant Jordi sigui un tro: un tro de vitalitat que, des dels quatre cantons dels Països Catalans, es faci sentir: per la llengua, la cultura, el territori, la gent. Per la nostra llibertat de viure en pau. Perquè cultura i el parafeixisme de Bauzá, Bosch, Fabra, Camps, Camacho i companyia -i els col·laboracionismes covards- són antagònics, i com a tal, ho hem de combatre. Sant Jordi, per això, apareix com la data més assenyalada: la més popular, la més festiva. El dia que un país guaita tal com podria ser, podem fer que el d’enguany sigui històric.

Des de Mallorca, cap a la resta del país, idò, facem la crida, i que Sant Jordi sigui un tro, únic, de convicció que el canvi és possible, i que la lluita, lluny de perdre-la, just haurem començat a guanyar-la.

Que troni aquest Sant Jordi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s