Sereu pols en la història

Hans Frank ser el Governador General del Govern General de Polònia des de 1939 fins a principis de 1945. El Govern General va ser el nom donat a les províncies poloneses ocupades per Alemanya però no directament annexionades a l’administració del Reich. En això, Hans Frank va ser un fidelíssim servent del Führer, més fanàtic potser que el propi Himmler. La seva feina de Governador General consistia en germanitzar els territoris polonesos ocupats i a administrar la “solució final” al “problema jueu” que s’havia creat als guetos de Polònia després que tots els jueus d’Europa hi fossin deportats a mesura que el Reich acumulava invasions.

D’entrada, Hans Frank va obligar a canviar tots els topònims del Govern General: Cracòvia va esdevenir Krakau; Varsòvia, Warschau; Zamosc va passar a ser Zamosch, Maó es va canviar per Mahón i Oswiecim es va convertir en Auschwitz. Frank també va prohibir l’ensenyament en polonès i yiddish: només als primers cursos era permès l’escola en polonès, però a partir del tercer curs, l’escolarització en alemany aniria en augment. D’entrada, es deia, es procurava que els infants sortissin de l’escola amb el domini de les dues llengües, però la intenció era, i així ho proclamava el Governador General en els seus escrits i parlaments, la germanització total de Polònia en dues o tres generacions. L’objectiu final de tot el procés havia de ser l’extermini absolut del poble polonès.

Les autoritats nazis de Polònia també trobaren d’entre els ocupats qui estigué disposat a col·laborar-hi: la policia jueva dels guetos, o els kapos dins els mateixos camps d’extermini, sovint eren més cruels que els mateixos SS. Un cas clar de la paranoia col·laboracionista fou el de Chaim Rumkowski, president del Judenrat (consell jueu) del gueto de Lodz, el segon més gran de Polònia, que va governar el gueto com un dictador, cometent abusos sexuals i col·laborant amb l’administració del Govern General pensant, potser, que sacrificant uns quants milers de jueus podria salvar la pell ell i els seus: va morir gasejat a Birkenau l’estiu de 1944.

Birkenau, ara, és un gran cementeri silenciós, horrorós, on no hi ha tombes, ni plaques, ni mausoleus. Només els filats i uns quants barracons sobreviuen dels milers que hi havia; al camp I, el més petit, encara aguanta dreta la primera cambra de gas i crematori que es va construir, a mode d’experiment, per provar l’eficàcia del Zyclon-B. Just al darrera hi ha la casa-quarter de Rudolph Höss, i entre els dos edificis, la petita esplanada on s’hi va muntar la forca que el va penjar, el 16 d’abril de 1947.

Des de Cracòvia, la joia turística i històrica de Polònia, la visita a Auschwitz-Birkenau s’ofereix, indecentment, com una visita més, d’entre les moltes que la ciutat et regala, com una espècie de “parc temàtic” del terror nazi on anar-hi a passar un horabaixa. D’aquí a setanta anys, qui sap, potser el d’Inca serà un parc temàtic de l’extermini balear, i amb el retrat de José Ramón Bauzá al costat del de Júniper Serra: ambdós grans espanyolitzadors mallorquins, fanàtics de la seva fe i executors de l’extermini.

Polònia va sobreviure el Govern General de Hans Frank, això sí, a un cost caríssim i irrecuperable. Però Hans Frank, Rudolph Höss, Amon Goeth, Joseph Bühler, Friedrich Krüger, Wilhelm Koppe o Adolf Eichmann; germanitzadors de Polònia: són només pols en la història amb qui el poble polonès i el poble jueu varen poder passar comptes. José Ramón Bauzá, Rafael Bosch, Simón Gornés, Martí Sansaloni, Antonio Gómez, Carlos Delgado o Gabriel Company: noms que, qualque dia també ho seran.


3 thoughts on “Sereu pols en la història

  1. Fabulós, aquest escrit! L’has encertada de ple! Qualcú dirà que la comparació és exagerada, però si els joserras i companyia no ens gasifiquen és perquè les circumstàncies actuals no els deixen, no és perquè no en tenguin ganes. Molt bé, Amadeu! L’escamparé a tothom que pugui, aquest escrit.

  2. M’he quedat espatarrat de veure amb els paral.lelismes del text, la magnitud de la tragedia i com de greu es, si no s’atura, perque allo que es fet desapareixer ja dificiment podra mai anar avant. Esborrona esser-ne conscient.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s